Dieren

Vestibulair syndroom bij honden: symptomen en behandeling

Pin
Send
Share
Send
Send


Je hebt misschien een hond gezien met een krom hoofd, die in cirkels loopt of heel gemakkelijk valt. Je dacht waarschijnlijk dat hij een gebrek aan evenwicht had en dat hij zeker duizelig was en inderdaad, je had gelijk.

Wanneer een hond deze symptomen vertoont, lijdt hij onder andere aan het zogenaamde vestibulaire syndroom, dat het systeem beïnvloedt dat dezelfde naam draagt. Weet u wat dit systeem is en waarvoor het dient? Weet jij hoe jouw syndroom honden beïnvloedt?

Als je dit en meer wilt weten, lees dan dit Animal Expert-artikel verder, want we zullen uitleggen waar het over gaat vestibulair syndroom bij honden, de oorzaken, hoe de symptomen te identificeren en wat eraan te doen.

Wat is vestibulair systeem syndroom?

Het vestibulaire systeem is wat geeft balans en ruimtelijke oriëntatie aan de honden om te kunnen bewegen. In dit systeem werken ze samen: het binnenoor, de cochleaire vestibulezenuw (het dient als een verbinding tussen het binnenoor en het centrale zenuwstelsel), de vestibulaire kern en het voorste en achterste middenkanaal (ze zijn delen van het centrale zenuwstelsel) en de spieren van de oogbol. Al deze delen van het lichaam van een hond zijn verbonden en betrokken bij de taak om het dier te vergemakkelijken om zich zonder problemen te verplaatsen en te oriënteren. Daarom maakt dit systeem het mogelijk om verlies van evenwicht, duizeligheid en vallen voor dieren te voorkomen. Het is precies wanneer een van deze delen of verbindingen faalt, dat vestibulair syndroom optreedt.

Vestibulair syndroom is een symptoom. dat een deel van het vestibulaire systeem niet goed werkt. Zodra we het detecteren, zullen we vermoeden dat de hond enige pathologie heeft die verband houdt met het vestibulaire systeem waardoor hij onder andere het evenwicht verliest.

Er is meer dan één manier waarop deze ziekte kan optreden. We kunnen de perifere vorm van dit syndroom onderscheiden, die ontstaat uit het perifere zenuwstelsel, ook bekend als het externe centrale zenuwstelsel, en wordt veroorzaakt door een aandoening die het binnenoor aantast. We kunnen het ook detecteren in zijn vorm die bekend staat als centrale vestibulaire ziekte of syndroom. Deze laatste manifestatie van vestibulaire ziekte bij honden is ernstiger dan de perifere vorm, maar komt natuurlijk veel minder vaak voor. Het staat bekend als centraal omdat de oorsprong ervan in het centrale zenuwstelsel voorkomt. Bovendien is er een derde optie in de manier waarop dit syndroom kan optreden. Als we de oorsprong van het vestibulair syndroom niet kunnen identificeren, zullen we de idiopathische vorm van het syndroom tegenkomen. In dit geval is er geen duidelijke oorzaak en ontwikkelen de symptomen zich zeer plotseling. Het kan lang duren en de hond moet eraan wennen of binnen een paar weken verdwijnen zonder de oorzaak te kennen, gelukkig is de laatste de meest voorkomende.

In de meeste gevallen de perifere vorm presenteert eensnelle verbetering en herstel als de oorzaak hiervan snel en goed wordt behandeld en lange tijd niet verder mag. De centrale vorm is daarentegen moeilijker op te lossen en kan soms niet worden verholpen. Het is duidelijk dat de idiopathische vorm met geen enkele behandeling kan worden opgelost, omdat de oorzaak van het syndroom niet bekend is, dus we moeten de hond helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe toestand, zodat hij het best mogelijke leven leidt voor de duur van het syndroom.

Vestibulair syndroom kan voorkomen bij honden van elke leeftijd. Deze aandoening kan aanwezig zijn vanaf de geboorte van de hond, dus het zal aangeboren zijn. Congenitaal vestibulair syndroom, begint te worden gezien tussen de geboorte en drie maanden oud van de hond. Dit zijn de meest vatbare rassen die last hebben van dit probleem:

Maar het komt vaker voor dat dit syndroom voorkomt bij oudere honden. Dan staat het bekend als geriatrisch vestibulair syndroom.

Oorzaken en symptomen van vestibulair syndroom bij honden

De oorzaken van het vestibulair syndroom zijn zeer divers. Wanneer we het hebben over de perifere vorm, zijn de meest voorkomende oorzaken otitis, chronische oorinfecties, terugkerende infecties van het binnen- en middenoor, het reinigen van de overtollige oren die het gebied sterk irriteert en zelfs een trommelvlies kan perforeren , onder andere mogelijke oorzaken. Als we omgaan met de centrale vorm van de ziekte, zijn de oorzaken andere aandoeningen of belangrijke ziekten zoals toxoplasmose, hondenziekte, hypothyreoïdie, inwendige bloedingen, trauma van een hersenletsel, beroerte, poliepen, meningoencefalitis of zelfs tumoren. Bovendien zijn er bij deze vorm van het ernstigste vestibulaire syndroom bepaalde medicijnen die het kunnen veroorzaken, zoals aminoglycoside-antibiotica, amikacine, gentamicine, neomycine en tobramycine.

Vervolgens de meest voorkomende symptomen bij vestibulair syndroom bij honden:

 • desoriëntatie
 • Hoofd gedraaid of gekanteld
 • Verlies van evenwicht, gemakkelijk vallen
 • Loop in cirkels
 • Moeite met eten en drinken
 • Moeilijk plassen en poepen
 • Onwillekeurige oogbewegingen
 • Duizeligheid, duizeligheid en misselijkheid
 • Overmatig kwijlen en braken
 • Verlies van eetlust
 • Irritatie van de zenuwen van het binnenoor

Deze symptomen kunnen plotseling verschijnen of geleidelijk verschijnen naarmate de toestand vordert. In het geval van het detecteren van een van deze symptomen is het erg belangrijk dat laten we snel handelen en breng onze harige naar onze vertrouwde dierenarts, om zo snel mogelijk de oorzaak van het vestibulair syndroom te identificeren en te handelen.

Diagnose van vestibulair syndroom

Zoals we zojuist hebben opgemerkt, is het van vitaal belang dat zodra we een van de hierboven beschreven symptomen beginnen te detecteren, we naar de dierenarts gaan met onze harige. Eenmaal daar, maakt de specialist u een algemeen lichamelijk onderzoek van de hond en voert een aantal specifieke tests uit om de balans te controleren, welke kant het hoofd kantelt of rondjes loopt, omdat dat normaal gesproken de kant van het aangetaste oor is. Het oor moet zowel extern als intern worden geobserveerd en, vooral als met deze eerdere tests de veilige diagnose niet kan worden gegeven, andere tests zoals röntgenfoto's, bloedtests, cytologieën, culturen, onder vele anderen die kunnen helpen om de probleem, of op zijn minst om mogelijkheden te elimineren. Als bovendien wordt vermoed dat het de centrale vorm van de ziekte kan zijn, kan de dierenarts tomografie, MRI, biopsie, enz. Nodig hebben. Evenzo, zoals we eerder hebben gezegd, zijn er momenten waarop het niet mogelijk is om de oorzaak van de balansconditie te achterhalen.

Zodra de professional de oorzaak detecteert en weet of het een perifeer of centraal vestibulair syndroom is, moet zo snel mogelijk een passende behandeling worden gestart en altijd onder toezicht en periodieke monitoring van de professional.

Behandelingen voor vestibulair syndroom bij honden

De behandeling voor deze aandoening het zal volledig afhangen van welke vorm het wordt behandeld en van wat de symptomen zijn. Het is van vitaal belang dat, naast de hoofdoorzaak van het probleem, secundaire symptomen worden behandeld om onze hond te helpen het proces zo goed mogelijk te doorstaan. In het geval van perifeer vestibulair syndroom, zoals we al hebben vermeld, is het zeer waarschijnlijk dat het een otitis of chronische oorontsteking is. Daarom is de meest voorkomende behandeling in het geval van de perifere vorm meestal de behandeling voor otitis en voor irritaties en moeilijke oorinfecties. Als we de centrale vorm van de aandoening vinden, hangt deze ook af van de specifieke oorzaak die deze veroorzaakt. In het geval van hypothyreoïdie moet de hond bijvoorbeeld worden behandeld met de aangegeven hypothyreoïdie-suppletie. Als het een tumor is, moeten de mogelijkheden om deze te opereren worden beoordeeld.

In alle hierboven genoemde gevallen als mogelijke oorzaken van de ziekte, als deze zo snel mogelijk wordt behandeld, we zullen zien hoe het beetje bij beetje wordt opgelost of het grootste probleem is gestabiliseerd en dat op zijn beurt het vestibulaire syndroom ook wordt gecorrigeerd totdat het verdwijnt.

Als het gaat om de idiopathische vorm van de ziekte, zoals we eerder al hebben aangegeven, is het, omdat de oorzaak onbekend is, niet mogelijk om het hoofdprobleem of het vestibulair syndroom te behandelen. Maar we moeten denken dat, hoewel het kan gebeuren dat het lang duurt, het meest waarschijnlijk als het gaat om een ​​idiopathisch geval, is dat het pas na een paar weken gebeurt. Daarom, zelfs als we besluiten om meer tests te blijven doen om vroeg of laat een oorzaak te vinden, we moeten ons richten op het gemakkelijker maken van het leven voor onze harige partner tijdens het proces.

Hoe de getroffen hond zich beter te laten voelen

Zolang de behandeling duurt of als de oorzaak niet is gevonden en onze hond er een tijdje aan moet wennen om ermee te leven, Het is onze verantwoordelijkheid om je te helpen je op je best te voelen en het je gemakkelijker te maken gedurende deze tijd. Om dit te doen, moeten we proberen de gebieden van het huis waar onze hond zich meestal bevindt te verwijderen, het meubilair verwijderen, omdat ze meestal continu raken als gevolg van desoriëntatie. We zullen u ook moeten helpen eten en drinken, het voedsel met de hand geven en de drinker naar uw mond brengen of zelfs het water met een spuit rechtstreeks in de mond geven. We zullen je ook moeten helpen om te gaan liggen, opstaan ​​of bewegen. Vaak is het nodig om u te helpen bij het poepen en plassen. We kunnen u ook helpen om het te kalmeren met onze stem, genegenheid en met natuurlijke en homeopathische remedies voor stress, omdat we moeten denken dat vanaf het eerste moment dat u zich slecht, duizelig, gedesoriënteerd begint te voelen, onze hond zal lijden aan stress.

Met dit alles, beetje bij beetje, zal het beter zijn tot de dag dat de oorzaak is opgelost en het vestibulair syndroom verdwijnt. In het geval van iets heel duurzaams, na al deze hierboven besproken tips, zullen we je helpen wennen aan je nieuwe toestand en beetje bij beetje zullen we zien dat je beter begint te worden en dat kan een heel normaal leven leiden. Bovendien, als het syndroom aangeboren is, groeien puppy's meestal met deze aandoening snel op aan alles wat met zich meebrengt en maken zo een perfect normaal leven.

Dit artikel is puur informatief, op ExpertAnimal.com hebben we geen bevoegdheid om veterinaire behandelingen voor te schrijven of een diagnose te stellen. Wij nodigen u uit om uw huisdier naar de dierenarts te brengen voor het geval hij een aandoening of ongemak vertoont.

Als u meer soortgelijke artikelen wilt lezen Vestibulair syndroom bij honden, raden we u aan naar onze sectie Andere gezondheidsproblemen te gaan.

Video: Hoe herken je een Tia (December 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send