Dieren

Wat je al jaren wilde weten: zo zien dieren

Pin
Send
Share
Send
Send


insecten (Arthropoda) Ze kunnen maximaal drie soorten visuele receptoren hebben, of ook een combinatie van meerdere, zoals:

1e dermale receptoren: Hoewel het geen cellen zijn die zijn gewijd aan het gezichtsvermogen, hebben sommige soorten delen van hun lichaam die lichtgevoelig zijn.

2e Ocelos: Ook wel genoemd "eenvoudige ogen", aangezien ze bestaan ​​uit een enkele ontvangende eenheid, of "Omatidios". De meeste insecten hebben deze ocelli, geïsoleerd of in kleine groepen.

3e samengestelde ogen: Vliegende insecten, die een grotere visuele resolutie nodig hebben, hebben wat wordt genoemd "samengestelde ogen", die worden gevormd door meerdere ocelli of ontvangende eenheden (omatidia) (30.000 gevonden in sommige soorten libellen). Elke omatide wordt gevormd door een lens en vormt het oppervlak van elk wat een a wordt genoemd "Facet" een transparante kristallijne kegel, lichtgevoelige cellen die radiaal rond de rabdoma zijn verdeeld, die fungeert als een golfgeleider om het signaal te diffunderen, een omgekeerd beeld in de lichtgevoelige retinulaire cellen, en pigmentcellen die elke receptor van de rest scheiden.

We zien dus dat de beelden die zich vormen in de hersenen van het insect met samengestelde ogen worden gevormd door een mozaïek van kleine individuele afbeeldingen die samen een afbeelding vormen die wordt gevormd door kleine "Points" in zekere zin lijkt het op een digitale afbeelding, waarin elke pixel de afbeelding is die is vastgelegd door een specifieke omatide.

Hoewel deze samengestelde ogen in sommige opzichten superieur zijn aan de onze, kunnen we bevestigen dat insecten over het algemeen er slechter uitzien dan wij. Terugkerend naar de vergelijking van digitale afbeeldingen, zien we dat insecten beter of slechter zien, afhankelijk van het aantal omatidia in hun oog, en als algemene regel is dit aantal niet hoog genoeg om de beeldkwaliteit te homogeniseren naar de die we krijgen

Volgens studies kunnen we dat weten een bij ziet ongeveer 60 keer slechter dan wij, dat wil zeggen een object dat we op 60 meter zouden kunnen onderscheiden, een bij kan slechts op één meter discrimineren. Een deel van het probleem is ook dat samengestelde ogen niet kunnen focussen.

Maar niet alles zou nadelen zijn: De samengestelde ogen geven het insect een buitengewoon perifeer zicht, dankzij de opstelling van de omatidia, die bij insecten met een beter zicht meestal op een semi-bolvormige manier zijn gerangschikt.

De meeste insecten, de afbeeldingen die met samengestelde ogen in de hersenen van het insect worden gevormd, worden gevormd door een mozaïek van kleine individuele afbeeldingen die samen een afbeelding vormen die wordt gevormd door kleine "Points".

Ze hebben twee soorten pigmenten, waardoor ze sommige tinten kleuren kunnen waarnemen. Insectpigmentreceptoren zijn grotendeels meer verplaatst naar het ultraviolet van mensen, waardoor ze deze straling perfect kunnen zien. Een van deze pigmenten absorbeert blauw en ultraviolet en de andere absorbeert groen en geel. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om zuivere kleuren te onderscheiden van anderen die een mengsel zijn, min of meer zoals de kleurenblinden echter met frequenties die zijn verschoven naar ultraviolet. Ook kunnen ze zuiver rood niet zo goed zien.

Sommige insecten zoals de bij, de hommel of de libel hebben drie soorten pigmentreceptoren, zodat ze kleuren kunnen onderscheiden 360 nm (ultraviolet), 440 nm (blauw-violet) en 588 nm (geel-groen-rood) binnen hun visuele spectrum, wat betekent dat ze elke kleur of combinatie kunnen onderscheiden in een bereik van ultraviolet tot geel-rood (zonder zuiver rood te bereiken).

Als je kijkt, kunnen we zien dat de bollen of fluorescentielampen die worden gebruikt om de aandacht van insecten te trekken, altijd blauwviolet zijn, omdat het de kleur is die ze het beste kunnen waarnemen. We kunnen het experiment uitvoeren met een rood licht en we kunnen zien dat insecten zich er niet door aangetrokken voelen.

Geleedpotigen (Arthropoda, van het Griekse ἄρθρον, árthron, "articulation" en πούς, poús, "pie") vormen de meest talrijke en diverse rand van het dierenrijk (Animalia). Deze term omvat ook ongewervelde dieren met een uitwendig skelet en gearticuleerde aanhangsels, waaronder we enkele voorbeelden zouden kunnen noemen, zoals: insecten, spinachtigen, schaaldieren en myriapoden.

In sommige artikelen worden naar eigen goeddunken tekst, afbeeldingen of video's toegevoegd, voor een betere illustratie ervan.

Als u een syntaxis, een schrijf- of spelfout in het artikel, video's die niet meer werken, enz. Vindt Laat het ons weten via "Contact". Heel erg bedankt!

Hoe honden zien

Hoewel algemeen wordt gedacht dat honden geen kleuren zien, laat het laatste bewijs zien dat dit onjuist is. Honden onderscheiden waarschijnlijk blauwe en rode kleuren. Ook het geel en bruin. Maar ze verwarren groen en karmijn omdat hun visie voornamelijk dichromatisch is. Of dat denken we. Een ander interessant aspect vanwege de anatomie van je oog is anders dan wat we bij mensen zien. Dit beïnvloedt het gezichtsveld, diepteperceptie, gezichtsscherpte of bewegingsperceptie.. Honden hoeven bijvoorbeeld minder vaak te knipperen dan mensen vanwege een dikkere "traangel". Dat voor het niet hebben van de Tapetum lucidum, een speciale laag die het vermogen om in het donker te zien vergroot. Waarschijnlijk wordt de perceptie van diepte gecompenseerd door de hersenen, net als de kleuren, tot op zekere hoogte, zodat hun visie misschien niet zo verschillend is van wat we weten.

Hoe katten zien

Net als bij honden zijn katten ook in staat om bepaalde kleuren te onderscheiden. Over het algemeen lijkt hun visie erg op dat van honden. Hun gezichtsscherpte is bijvoorbeeld veel lager dan die van mensen. Deze dieren onderscheiden op zes meter wat wij vijfentwintig. Maar ze zien er in het donker veel beter uit dankzij die reflecterende laag die het gebrek aan licht compenseert. Katten hebben bovendien een verticale pupil waarmee ze de ingang van het licht beter kunnen reguleren. Om hun ogen altijd in vorm te houden, zoals nachtjagers het zijn, hebben katten een nictiterend membraan dat het oog beschermt tegen vreemde lichamen.

Hoe de vogels zien

Welnu, het eerste is om te weten dat niet alle vogels er hetzelfde uitzien. Er is een zeer breed scala aan visuele mogelijkheden. Over het algemeen zien alle vogels er redelijk goed uit. Eigenlijk best beter dan mensen. De visie is een van zijn belangrijkste capaciteiten omdat het in zijn dagelijks leven van veel vitale aspecten afhangt, waaronder zoeken naar een jacht of een toevluchtsoord. Daarvoor ze kunnen voor elke primaat "zoomen" en objecten ondenkbaar scherpstellen, gericht op specifieke punten naar believen. Maar nog indrukwekkender is waarschijnlijk een ander kenmerkend probleem van vogels: ze kunnen ultraviolet licht zien. Dit hebben we met verschillende experimenten geverifieerd. Hoewel we niet weten hoe dit in je hersenen wordt weergegeven, is de waarheid dat vogels kleuren kunnen zien die we ons niet eens voorstellen.

Hoe zien insecten

Veel geleedpotigen hebben een buitengewoon gezichtsvermogen dat wordt gekenmerkt door een samengesteld oog. Een samengesteld oog bestaat uit veel kleine, vaste ogen die, in combinatie, een gefragmenteerd beeld vormen. Dit is indrukwekkend als we dat beschouwen deze dieren hebben geen groot brein om beelden te verwerken, zoals de vorige. Bijgevolg nemen vliegen en andere insecten een visueel beeld waar dat in slow motion lijkt te gaan met een laag aantal beelden per seconde. Bovendien kunnen ze ook het ultraviolette bereik waarnemen, wat essentieel is voor hun dagelijks leven. Zijn ogen zijn efficiënt genoeg om hem een ​​ongelooflijk voordeel te geven. En zo niet, vertel dan het meest verspreide taxon ter wereld.

Hoe vissen zien

Dit is ook moeilijk te beschrijven, want als de vogels verschillende capaciteiten hebben, afhankelijk van de soort, zijn de vissen in dit opzicht zelfs nog complexer. Over het algemeen meestal de anatomie van de vis verlenen spectaculaire scherptediepte, evenals een geweldig perifeer zicht, noodzakelijke aanpassing aan ogen aan de zijkanten van het hoofd. Zijn perceptie van kleur varieert veel, hoewel het niet bijzonder goed is. Bijna alle zijn aangepast om elke andere kleur dan blauw te zien, voornamelijk in de zeebodem. Bovendien hebben velen een geweldig nachtzichtvermogen met speciale aanpassingen of ultraviolet lichtontvangst.

Hoe haaien zien

In tegenstelling tot de meeste vissen (specifiek actinopterigios), zien haaien geen kleuren. Ze hebben het ook niet nodig. Haaien profiteren, net als zeer oude dieren die ze zijn, van de rest van je zintuigen zoals elektroreceptie of een ongelooflijke neus voor de jacht. Het is alleen wanneer ze op de middellange afstand zijn wanneer ze hun visie gebruiken. Een duidelijke en beknopte visie, die lijkt op die van ons, denken we, maar aangepast om onder water scherp te stellen. In feite ziet een haai er erg wazig uit als er geen water bij betrokken is.

Hoe zien ratten

Een merkwaardig geval is dit zoogdier dat twee kleine ogen op zijn zijkanten heeft. In tegenstelling tot andere dieren hebben ratten een diep gezichtsveld maar een slecht vermogen van dichtbij, waar ze alles wazig zien. Ze kunnen niet alle kleuren onderscheiden, omdat ze alleen groen en blauw zien. Bovendien hebben ze, gezien hun ogen op hun zij gericht, een beperkte binoculaire capaciteit. Dit betekent dat knaagdieren hun hoofd van links naar rechts moeten bewegen om de diepte correct waar te nemen in een operatie die parallax wordt genoemd. Bovendien kunnen de ogen van ratten onafhankelijk bewegen en zijn in staat ultraviolet waar te nemen. Hoewel ze kleuren niet zo goed zien, zien ze wel de helderheid van dingen.

Hoe slangen zien

Vanwege hun lange geschiedenis op onze planeet vertonen slangen ook allerlei oogaanpassingen. Over het algemeen verschilt hun visie niet veel van die van andere gewervelde dieren, behalve enkele buitengewone details. Ten eerste hebben ze in plaats van oogleden oogschubben die vernieuwen met de huid. En het meest indrukwekkende is het vermogen om overdag praktisch net zo goed te zien als 's nachts dankzij het thermische zicht, alsof het een militaire camera was. Hiermee wordt vrijwel geen prooi 's nachts onopgemerkt.

Spin of mier?

De ontwikkeling van de applicatie is ontstaan ​​uit onderzoek naar een soort vanspin dathij bereikte eenenkelvoud nabootsen met een soort mier.

Hij heeft het zelfs zo goed gedaan dat het niet nodig is ze goed te bestuderen.

"De wetenschappersvertrekkennuit de hypothese dat sommige soorten meer hadden ontwikkeld dan andere om hun zichtbaarheid aan prooien of roofdieren aan te passen", leggen ze uit van de Information and Scientific News Service (SINC).

Spinnen blijven onopgemerkt door hun roofdieren, die geïnteresseerd waren in de experts, die later de software op andere soorten wilden toepassen en experimenten met bijen en vogels uitvoerden.

"De tool kan worden gebruikt om de visuele nauwkeurigheid van de soort te bepalen en zal vooral nuttig zijn voor het bestuderen van processen waarin de detectie van objecten en hun identificatie belangrijk zijn, zoals tentoonstellingen, camouflages en mimiek", leggen hun makers uit.

Het volgende doel van wetenschappers is om de geëxtraheerde informatie te blijven verbeteren en uitbreiden om een ​​steeds nauwkeuriger idee te krijgen van hoe dieren de wereld zien.

Pin
Send
Share
Send
Send