Dieren

Hoe weet ik of mijn hond een urineweginfectie heeft?

Pin
Send
Share
Send
Send


Je hebt misschien nog nooit gehoord van urine-infectie bij huisdieren, maar de waarheid is dat dit een veel voorkomend kwaad is Dat gebeurt continu. De symptomen ervan kunnen ons doen geloven dat ons dier gewoon gedragsproblemen heeft.

Dit kan betekenen dat we er niet veel belang aan hechten, dus we vinden het van vitaal belang dat u de oorzaken, symptomen en behandelingen van urineweginfectie bij honden leert.

Wat is hondenurine-infectie

Het eerste dat u moet weten, is dat dit in de regel elke hond kan overkomen. Degenen die worden verwaarloosd of op straat wonen, hebben echter een grotere kans om eraan te lijden.

Welnu, het urinesysteem is verantwoordelijk voor het weggooien van gifstoffen en ander afval dat ons lichaam niet nodig heeft. Daarom, als u niet genoeg urineert, kunnen deze residuen zich ophopen in de urinekanalen, ze blokkeren en een urineweginfectie veroorzaken.

Oorzaken van urineweginfectie

Urine-infectie kan verschillende oorzaken hebben, zoals nierstenen, tumoren, overmatige vochtigheid en andere. Het wordt meestal veroorzaakt door de bacteriën Escherichia coli bij honden, hoewel het ook kan worden beïnvloed door schimmels en andere bacteriën.

In het geval van honden Veel meer gevallen zijn bekend bij vrouwen omdat de urethra korter en breder is, wat de toegang van bacteriën en parasieten vergemakkelijkt. Bovendien urineren ze veel minder dan mannen, waardoor obstructie van de urinewegen mogelijk wordt.

Hoewel deze infectie vaak voorkomt, moet deze niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, omdat deze naar het bloed kan gaan en grote problemen bij het dier kan veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk om goed op de hoogte te zijn van de symptomen.

Symptomen van urine-infectie

Het herkennen van wat er met onze huisdieren gebeurt, is niet altijd gemakkelijk, omdat ze geen communicatiecontact hebben dat zo direct is als spraak. Hun lichaam en lichaamstaal vertellen ons echter altijd op een of andere manier, wat impliceert wat ze kunnen lijden.

Hoe weet ik of onze hond een urineweginfectie heeft? Dit zijn enkele van de symptomen. Blijf op de hoogte voor uw huisdier:

 • Urine die erger ruikt dan normaal
 • Bloed in de urine
 • Troebele urine
 • Pogingen om te plassen zonder resultaten
 • Little Cant>

Als u een of meer van deze symptomen bij uw hond ziet, breng hem dan naar de dierenarts. Dit kan bepalen of het een infectie is via een urinemonster. U krijgt antibiotica voorgeschreven en in het geval dat ze niet werken, wordt een urinekweek uitgevoerd.

Dit bestaat uit het introduceren van een buisje door het urinewegenstelsel waarmee op beknopte wijze kan worden vastgesteld welk type schimmel of bacterie ervoor zorgt dat de infectie de juiste behandeling vindt.

Home remedies voor urine-infectie

Hoewel als je een van degenen bent die de voorkeur geeft aan huismiddeltjes, je ook wat kunt proberen. Hoewel je het bezoek aan de dierenarts niet moet uitstellen. Vergeet niet dat uw huisdier een levend wezen is en de beste zorg verdient.

Dit zijn enkele van de meest effectieve, maar als je na een of twee dagen geen verbetering opmerkt, ga dan naar de dierenarts:

Oorzaken van urineweginfectie

Er zijn veel oorzaken die dit kwaad veroorzaken bij onze vrienden, de meest voorkomende zijn de inname van besmet water of voedsel, stenen of kristallen in de blaas of urethra, kanker, ontsteking of infectie van de blaas, of zelfs stress.

In elk van deze gevallen moet u weten dat het optreden van urinewegaandoeningen meestal optreedt na zeven jaar, dat is wanneer honden de neiging hebben om meer moeite te hebben met het beheersen van de urinesfincter. Maar dat betekent niet dat ze niet eerder kunnen verschijnen. Wanneer we vermoeden dat het dier een urineweginfectie heeft, ongeacht zijn leeftijd, we moeten het naar de dierenarts brengen.

Symptomen van urine-infectie

De meest voorkomende symptomen, die ons veel zorgen moeten maken, Ze zijn als volgt:

 • Bijna geelgele urine
 • Aanwezigheid van bloed of pus in de urine
 • Het dier klaagt wanneer het moet> Behandeling

Veterinaire behandeling is van vitaal belang voor de hond om weer een normaal en gelukkig leven te leiden. Hij zal degene zijn die een diagnose stelt en, afhankelijk van de oorzaak, een behandeling of een andere zal zetten. Meestal zal het bestaan ​​uit antibiotica toedienen en wijzigingen aanbrengen in het dieet, waardoor het een voer is dat speciaal is gemaakt voor honden met urineweginfecties.

Je zult zien hoe het beetje bij beetje weer is wat het was 😉.

Wat is een urineweginfectie? Wat veroorzaakt het?

Urineweginfectie kanwillekeurig voorkomen in elke hond Degenen die lijden aan een slechte voeding of verzorging, immunosuppressieve honden, zullen het waarschijnlijk gemakkelijker krijgen.

Het urinewegen stelt het lichaam in staat om toxische en wegwerpbare stoffen die het lichaam niet nodig heeft op de juiste manier te elimineren. Dit systeem, gevormd door de nieren, urineleiders en urethra, stelt ons vervolgens in staat om af te komen van wat we niet nodig hebben.

Urineweginfecties zijn veroorzaakt door micro-organismen Ze nestelen in de urinewegen. Ze kunnen in het organisme van onze hond blijven als het in contact komt met een zieke hond, maar ze kunnen zich ook zelfstandig ontwikkelen. Bijvoorbeeld: honden die niet vaak genoeg urineren, zijn vatbaar voor een urineweginfectie omdat de te evacueren bacteriën naar de blaas gaan.

Tot slot waarschuwen we dat het kan gebeuren dat bepaalde ziekten urineweginfecties veroorzaken. Het verschijnen van hormonale veranderingen, tumoren, stenen, overmatige vochtigheid of vele andere aandoeningen kunnen een urineweginfectie veroorzaken.

De urineweginfectie krijgt verschillende technische namen volgens de zone waarin het zich bevindt, als volgt:

 • Urethrale infectie: urethritis
 • Blaasontsteking: cystitis
 • Prostaatinfectie: prostatitis
 • Nierinfectie: nefritis of pyelonefritis

De meest voorkomende bacteriën bij urineweginfectie

De bacterie die bij honden meestal urineweginfecties veroorzaakt is de Escherichia coli. Anderen echter geslachten bacteriën die ook vaak voorkomen zijn: Staphylococcus, Proteus, Enterococcus, Klebsiella, Streptococcus, Enterobacter, Chlamydia en Pseudomonas.

Hoewel bacteriën de meest voorkomende pathogenen zijn bij deze infecties, kan de urinewegen van honden ook besmet raken schimmels, mycoplasma's, virussen, algen en wormen parasieten.

Urineweginfecties komen vaker voor bij vrouwen, omdat hun urethra korter en breder is en ze minder vaak urineren dan mannen. Dit vergemakkelijkt het binnendringen van pathogenen en kolonisatie van de urineblaas. Infecties bij mannen zijn echter, hoewel minder frequent, moeilijker te behandelen, omdat antibiotica minder toegang hebben tot plaatsen waar zich bacteriekolonies vormen, vooral wanneer prostatitis heeft plaatsgevonden.

Wanneer de infectie niet goed wordt behandeld, bestaat het risico dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen sepsis veroorzaken die fataal kan zijn of die andere organen infecteert.

Symptomen van urineweginfectie bij honden

In veel gevallen zijn de symptomen ze kunnen moeilijk te detecteren zijn en het is gebruikelijk dat de infectie aan het licht komt tijdens een bezoek aan de dierenarts voor verschillende oorzaken. In andere gevallen zijn de symptomen duidelijker. De meest voorkomende symptomen van urineweginfectie bij honden zijn:

 • Toename van hoe vaak de hond urineert.
 • De hond urineert weinig cant>

Diagnose van een urineweginfectie

De diagnose van urineweginfecties wordt gesteld via de klinische symptomen en de urineonderzoek. Indien nodig wordt het ook gedaan een urinecultuur. Al deze procedures moeten worden uitgevoerd door een professional. Zelfs als u denkt dat uw hond duidelijke symptomen van een urineweginfectie heeft, kunt u een ziekte over het hoofd zien die deze situatie heeft veroorzaakt.

De urineonderzoek wordt gedaan met behulp van een testtape die in het urinemonster wordt ingebracht. Hiermee kun je de pH van de urine kennen, de niveaus van eiwitten, ketonen, glucose, bilirubine, nitraten en andere stoffen die de functie van de organen aangeven. De helderheid van urine, de kleur, geur en het algemene uiterlijk worden ook geëvalueerd. Bovendien wordt een monster onder een microscoop bekeken om te zien of ze bestaan schimmels, bacteriën, witte bloedcellen of andere infectie-indicatorelementen.

De urinekweek is noodzakelijk om de specifieke bacterie te kennen die een infectie veroorzaakt. Het wordt meer gebruikt wanneer de eerste behandeling met breedspectrumantibiotica niet werkt. In gevallen waarin stenen, prostaatontsteking of andere obstructieve of structurele problemen worden vermoed, worden meestal röntgenfoto's en echografie gebruikt.

Behandeling van urine-infectie bij honden

De behandeling voor bacteriële urineweginfecties is de toediening van antibiotica. Algemeen gebruikt breed spectrum antibiotica ze geven goede resultaten, maar in gevallen waarin ze niet werken, moeten antibiotica worden toegediend die specifiek zijn voor de bacteriën die de infectie veroorzaken.

Het is belangrijk om het voorgeschreven antibioticum toe te dienen de hele tijd dat heeft de dierenarts aangegeven, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen.

Niet-bacteriële infecties worden behandeld met andere medicijnen, zoals fungiciden en antiparasitaire. Wanneer er obstakels zijn veroorzaakt door stenen of prostatitis, moeten deze problemen tegelijk met de infectie worden behandeld. Bovendien zal de dierenarts een dieet aanbevelen dat het toelaat herstel pH normale urine, die tijdens infectie alkalisch wordt.

De prognose hangt af van de complicatie van de infectie, evenals van de veroorzakers. Eenvoudige infecties veroorzaakt door bacteriën hebben meestal een uitstekende prognose. Schimmelinfecties zijn daarentegen moeilijker te behandelen. De meest gecompliceerde urineweginfecties hebben een variabele prognose, afhankelijk van elk geval.

Preventie van urine-infecties

Om urineweginfecties bij honden te voorkomen, is het belangrijk om de hond toe te staan veelvuldig plassen en hebben altijd beschikbaar schoon zoet water om te drinken. Dit helpt om bacteriën uit de urethra te verwijderen.

De frequentie waarmee de hond urineert, is meestal de meest voorkomende oorzaak. Bacteriën kunnen niet naar buiten worden gesleept tenzij de hond vaak urineert. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor wanneer de hond te lang opgesloten zit, of wanneer hij lijdt aan ziekten waardoor hij niet goed kan bewegen, zoals artrose (artrose) en daarom terughoudend is om te bewegen.

Voor honden die aanleg hebben om urinewegstenen te ontwikkelen, kan de dierenarts enkele aanbevelen specifiek dieet dat vermindert de vorming van deze structuren. De pH van de urine van de hond (de zuurgraad of alkaliteit van de urine) wordt beïnvloed door voeding. Een dieet dat urine alkaliseert, vergemakkelijkt het begin van infecties.

Opkomst van bloedarmoede als gevolg van urineweginfectie bij honden

Honden die lijden aan urine-infectie als gevolg van nierproblemen Ze zijn gevoelig voor het verschijnen van bloedarmoede als gevolg van urineweginfectie. Dat komt vooral door een lage productie van erytrocyten. Bloedarmoede kan ook worden veroorzaakt door bacteriën Escherichia coli of door mycoplasma's zoals mollicuten. In ieder geval zal het essentieel zijn ga naar de dierenarts om de oorzaak van bloedarmoede te bepalen.

Je kunt weten of je hond bloedarmoede heeft het controleren van uw slijmvliezen (in ogen, mond, geslacht of anus), die roze moet zijn. Als ze overmatig bleek en zelfs wit zijn, kan uw hond aan bloedarmoede lijden.

Dit artikel is puur informatief, op ExpertAnimal.com hebben we geen bevoegdheid om veterinaire behandelingen voor te schrijven of een diagnose te stellen. Wij nodigen u uit om uw huisdier naar de dierenarts te brengen voor het geval hij een aandoening of ongemak vertoont.

Als u meer soortgelijke artikelen wilt lezen Urineweginfectie bij honden - oorzaken, symptomen en behandeling, raden we u aan om naar onze sectie met infectieziekten te gaan.

Hoe werkt de urinewegen van een hond?

De urinewegen van honden bestaat uit nieren, urineleiders, blaas, urethra en, in
De mannen, prostaat. De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van het bloed om het schoon te maken
van gifstoffen die via de urineleiders naar de blaas worden overgebracht.

De nieren handhaven het evenwicht tussen vloeistoffen en elektrolyten in het lichaam. Een urine-infectie bij honden ontstaat wanneer ziekteverwekkers, vooral bacteriën, zich via de urinewegen verspreiden, wat leidt tot verschillende symptomen.

Deze infecties zullen laag zijn wanneer ze de blaas, prostaat of urethra aantasten en hoog wanneer ze de nier bereiken. Dat wil zeggen, ze kunnen minder of ernstiger zijn, maar ze vereisen altijd een veterinaire behandeling.

Wat zijn de symptomen van een urineweginfectie?

Als onze hond een dergelijke infectie heeft, is het gebruikelijk om het volgende te presenteren
symptomen:

 • Pijnlijke plassen: plassen is moeilijk. De hond likt zijn geslachtsdelen, maakt
  dwingen, kreunen, zeer kleine hoeveelheden of slechts een paar druppels evacueren, de houding aannemen maar
  urineert niet, etc. Dit kan voorkomen bij urineweginfecties maar ook bij
  prostaatproblemen of obstructies.
 • polyurie: verhoogde urinefrequentie De hond zal proberen het te doen
  Plas vaak en weinig.
 • hematurie: Het is de aanwezigheid van bloed in de urine. Dit wordt donker of met
  stolsels of een paar druppels bloed aan het einde van het plassen. De urine wordt troebeler en
  Het zal anders ruiken.

Bovendien zullen honden met een nierinfectie koorts, anorexia, braken en
pijn in het onderste deel van de lendenen, waardoor ze worden gedwongen gebogen over en met hun benen te lopen
rigide.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Als we vaststellen dat onze hond enkele van de beschreven symptomen vertoont, moeten we dat doen
ga eerst naar de dierenarts omdat er verschillende aandoeningen kunnen zijn die kunnen veroorzaken
deze symptomatologie en ook omdat een lage urineweginfectie die niet wordt behandeld kan
opstijgen naar de nieren.

Onze dierenarts zal ons om een ​​urinemonster vragen om het te analyseren en te zien of er een infectie is of niet. Deze gegevens kunnen ons worden verstrekt door een urineteststrip. Een urinekweek geeft ook aan welke bacteriën aanwezig zijn en welke het meest geschikte antibioticum is om ze te elimineren.

Deze tests detecteren meestal bacteriën, witte bloedcellen en rode bloedcellen. Als we geen monster krijgen, wat vooral in teven kan gebeuren, omdat het moeilijker is om te verzamelen, kan de dierenarts het rechtstreeks uit de blaas halen. Pyelonefritis of nierinfectie kan op echografie worden gezien als een vergrote nier.

Hoe ontstaat een urineweginfectie?

Eigenlijk kunnen er enkele predisponerende factoren zijn. Leeftijd van de hond, diabetes, langdurige toediening van corticosteroïden of prostatitis, in het geval van mannen, kunnen het uiterlijk van een infectie beïnvloeden.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat zich stenen kunnen vormen rond bacteriën en
Deze kunnen de urinewegen belemmeren. Een complete obstructie vormt
een noodgeval en is een andere reden om naar de nooddierenarts te gaan.

Wat is de meest effectieve behandeling?

Om complicaties zoals bacteriën die de nier bereiken, te voorkomen, moeten onze honden, als ze symptomen van een urineweginfectie vertonen, onmiddellijk naar de dierenarts gaan om de behandeling vroeg te starten.

Dit zal bestaan ​​uit het toedienen van een oraal antibioticum gedurende 2-3 weken of
zelfs 6-8 als de infectie de nier aantast. Hoewel het gebruikelijk is dat in korte tijd de
behandeling controle de symptomen is essentieel dat we tot het einde bieden
Terugval voorkomen.

Wanneer de behandeling is voltooid, is het bovendien raadzaam om de urinetest na een paar dagen te herhalen om te controleren of de infectie is uitgeroeid. Als in een korte tijd
de hond heeft weer een urineweginfectie, we moeten een mogelijke oorzaak zoeken
predisponerende.

De dierenarts schrijft meestal een breedspectrumantibioticum voor, dat wil zeggen actief tegen tal van bacteriën, op basis van een strook urine die positief is getest voor de infectie.

Honden urineweginfectie

Urineweginfecties treffen veel honden, vooral vrouwen. Bacteriën breken normaal gesproken van buitenaf in de urinewegen en stijgen erdoorheen om de urineblaas en soms de nieren zelf te infecteren. Infectieuze agentia, tumoren, stenen en onjuiste voeding kunnen hun uiterlijk en evolutie beïnvloeden.

de urinewegen Ze maken deel uit van het lichaamssysteem dat water en veel afvalproducten verwijdert. Het uitscheidingsapparaat bestaat uit de nieren, die het bloed filteren en zuiveren. Overtollig water en afvalchemicaliën circuleren door de urineleiders, de kanalen die de nieren verbinden met de blaas, waar urine wordt opgeslagen. Tijdens het urineren trekt de blaas samen om urine te evacueren via een kanaal, de urethra, waarmee naar buiten gaat.

In het geval van de reu bevindt zich ook rond de nek van de blaas de prostaat, een klier die zaadafscheidingen in de urethra produceert en giet.

Bijna alle urineweginfecties worden veroorzaakt door bacterie, de meest voorkomende Escherichia coli. Dit zijn veel voorkomende bacteriën die aanwezig zijn in de omgeving en rond de geslachtsdelen en het anale gebied van de hond. Ze komen constant de urethra van buitenaf binnen. Elke keer dat de hond urineert, worden deze bacteriën weer naar buiten gesleept. Als de hond niet vaak genoeg urineert, kunnen bacteriën de blaas bereiken en een infectie veroorzaken. Bij honden, de prostaat. Soms kan de infectie dan via de urineleiders opstijgen en de nieren beïnvloeden. De medische voorwaarden zijn cystitis, in het geval van een blaasontsteking, prostatitis in die van prostaatinfectie, en nierontsteking in die van de infectie van de nieren. Het zijn allemaal verschillende manieren om urineweginfectie en kunnen afzonderlijk of tegelijkertijd worden weergegeven.

Reuen hebben een veel langere urethra dan vrouwtjes en urineren meestal vaker. Om die reden hebben bacteriën minder tijd om door de urinewegen te bewegen voordat ze door de stroom van urine worden gesleept, zodat ze lijden urineweginfecties veel minder vaak dan vrouwen.

Bacteriën kunnen anders in de urinewegen komen: via de bloedbaan. De nier is zeer actief en filtert constant het bloed, dus het zal ons niet verbazen dat het een van de eerste organen is die door dergelijke infecties wordt aangetast. Bij deze bloedinfecties kunnen veel soorten bacteriën betrokken zijn, die normaal gesproken in de bloedbaan komen van parodontale weefsels die zijn aangetast door een chronische infectie of door een open wond. Deze vorm van nierontsteking Het wordt gekenmerkt door permanente nierschade als gevolg van een lage intensiteit maar langdurige bacteriële aanval.

de urine pH van de hond (de zuurgraad of alkaliteit van de urine) wordt beïnvloed door voeding. Een dieet dat urine alkaliseert, vergemakkelijkt het begin van infecties. Een andere factor is hoe vaak de hond urineert. Bacteriën kunnen niet naar buiten worden gesleept tenzij de hond vaak urineert. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor wanneer de hond te lang opgesloten zit, of wanneer hij lijdt aan ziekten waardoor hij niet goed kan bewegen, zoals artrose (artrose) en daarom terughoudend is om te bewegen.

Sommige ziekten bepalen dat de hond meer vatbaar is voor lijden urineweginfecties. Urinewegobstructies veroorzaakt door tumoren of berekeningen (uitwassen als stenen, die meestal in de urethra worden gevonden) komen vrij vaak voor. de hormonale veranderingen Ze kunnen een vergrote prostaat veroorzaken. Bacteriën die specifiek bepaalde infectieziekten kunnen veroorzaken, zoals leptospirose, Ze kunnen ook in de nieren blijven.

Tekenen kunnen zijn:

 • Verhoogde frequentie van urineren (het dier urineert vaker, is een van de eerste tekenen dat de blaas wordt aangetast door een urineweginfectie).
 • Ongemak tijdens het urineren (de hond urineert een kleine hoeveelheid en herhaaldelijk, zelfs soms in het huis, en de mannetjes kunnen zich voorover buigen terwijl ze dit doen, in plaats van de poot op te tillen).
 • Urine kan gekleurd zijn met bloed of troebel.
 • Urinestenen produceren weinig symptomen bij vrouwen. Bij mannen kunnen urinaire "stenen" echter de urethra verstoppen, die smal is, een infectie van de prostaat kan ook blokkade van de urethra veroorzaken. In deze situatie doet de hond moeite om te urineren zonder het te krijgen en moet worden behandeld extreme urgentie.
 • Als de nieren zijn aangetast, zal het dier veel meer drinken en urineren dan normaal, en kan de rug pijn doen. Met bloed bevlekte of troebele urine kan duidelijker zijn.

Diagnose is normaal mogelijk op basis van klinische symptomen, vergezeld van een urinetest met een teststrip, die tegelijkertijd de zuurgraad en dichtheid van de urine aangeeft en de aanwezigheid van bloed en eiwitten detecteert.

 • Het type aanwezige bacteriën en hun gevoeligheid voor de verschillende beschikbare antibiotica.
 • Nierbeschadiging
 • Obstructie door tumoren of stenen.
 • De toename van de prostaatgrootte.

De behandeling streeft de volgende doelstellingen na:

 • Volledige eliminatie van infectieuze bacteriën uit de blaas en de nieren.
 • Eliminatie van bacteriën die via de bloedbaan toegang kunnen krijgen tot de urinewegen (tandverzorging, wondgenezing).
 • Stel de juiste urine-pH opnieuw in (zuurgraad / alkaliteitsbalans).
 • Zorg ervoor dat de hond door zijn routine regelmatig kan plassen.
 • Eliminatie van mogelijke oorzaken van obstructie, zoals stenen of tumoren.

Het is vaak essentieel om een ​​lange antibioticakuur toe te dienen. Het niet afronden van het hele antibioticakuur is een van de gebruikelijke redenen voor het falen van de behandeling.

De dierenarts zal in elk geval de meest geschikte behandeling kiezen.

Het is erg belangrijk dat de hond regelmatig naar buiten gaat om te plassen en dat het dier altijd schoon en vernieuwd drinkwater heeft.

Het is essentieel om alle antibiotica-behandelingen te beëindigen, omdat anders de infectie kan optreden.

De dierenarts kan medicijnen of een speciaal dieet voorschrijven aan honden die gevoelig zijn voor "stenen" (stenen) in de urinewegen. Sommige rassen zijn meer vatbaar voor urinesteenvorming. De dierenarts kan een speciaal dieet aanbevelen als uw hond tot een van deze rassen behoort, als een preventie voordat de stenen worden gevormd.

Het selecteren van een dieet dat de urine van de hond voldoende pH geeft, kan nuttig zijn.

Snelle links
 • katten
 • zwaarlijvigheid
 • Bewegingsziekte
 • honden
 • artritis
 • kanker

U verlaat de Spaanse website om toegang te krijgen tot een andere binnen de Zoetis Group.
Medische normen en praktijken kunnen van land tot land verschillen, zodat de informatie op andere websites van de Groep, en met name de informatie met betrekking tot geneesmiddelen, mogelijk niet geschikt is voor ons land.

Pin
Send
Share
Send
Send