Dieren

Canarische Dam

Pin
Send
Share
Send
Send


Het ras van de Canarische prooi, waartoe de hond behoort die gisteren zijn eigenaar in Madrid heeft vermoord, behoort tot degenen die als potentieel gevaarlijk worden beschouwd. Het is een waak- en verdedigingshond, die soms tussenkomt in clandestiene gevechten. Het komt van het kruispunt tussen de majorero bardino en de Engelse mastiff. De grootte, met een hoogte tussen 54 en 65 centimeter, is van gemiddeld type, maar met een robuuste behuizing.

Het gewicht van het exemplaar van de kanarie-prooi (ook kanarie-bulldog, uitgestrekte of groene hond genoemd) varieert tussen 45 en 57 kilo van het mannetje en 40 en 50 kilo van het vrouwtje. In de jaren zestig was het bijna uit toen hondengevechten in Spanje werden verboden. Sinds 1970 begint het herstel van dit ras echter.

Onder zijn algemene kenmerken, valt het sterke temperament op. Hij is dominant en benadrukt zijn sterke instinct. Trouw aan zijn eigenaren, is het meestal erg verdacht van buitenstaanders. Daarom is het noodzakelijk om het in zeer vroege stadia te socialiseren.

Het heeft een rechte en stevige nek, zeer gespierd, net als zijn borst, waarin de borstvinnen zeer gemarkeerd zijn. De borstomtrek is ongeveer 90 centimeter. Het hoofd is krachtig en groot, ongeveer 25 centimeter, met een bolle schedel en een boog die een zeer duidelijke ontwikkeling van de temporale en masseterspieren markeert. Het bijt meestal in een tang of schaar.

MEER INFORMATIE

Deze specimens worden beschouwd als een potentieel gevaarlijk ras, dus hun eigenaren moeten een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Anderen die in deze benaming zijn opgenomen, zijn de pit bull terrier, de bokser, de Argentijnse bulldog, de rottweilerde bullmastiffde Braziliaanse rijde staffordshire bull terrier, de Napolitaanse mastiff en de Mallorcaanse dam (ca de bou), onder anderen. Dit ras heeft een zeer belangrijke symbolische waarde op de Canarische eilanden. Het is het embleem van het eiland Gran Canaria.

Deze kenmerken hebben ertoe geleid dat deze hond werd gebruikt als een verdediging voor vrouwelijke slachtoffers van gendergeweld. Het dier verdedigt hen totdat de politie arriveert en de aanvaller weet te arresteren.

In september 2007 raakte een kopie van dit ras een negenjarige jongen ernstig gewond toen hij op de fiets reed met zijn 14-jarige broer voor Rocío Dúrcal Avenue in de urbanisatie La Berzosilla, in de buurt van Torrelodones, waar de dier was losgebonden en met de tuindeur van het huis van de eigenaar wijd open.

Volg ons het nieuws van Madrid op Facebook, op Twitter en in onze Patio de Vecinos op Instagram

Pagina-acties

Canarische Dam
Andere namenCanarische Bulldog, Basto en Verdino Dog.
Wetenschappelijke classificatie
koninkrijk:animalia
Filo:chordata
klasse:Mammalia
volgorde:Carnivora
familie:Canidae

Canarische Dam. Het is een groot hondenras, afkomstig uit de Canarische eilanden. De Canarische prooihond wordt volgens de wet van de regering van de Canarische eilanden beschouwd als het natuurlijke symbool van het eiland Gran Canaria, samen met de kardon.

De hond van Presa Canario komt oorspronkelijk van de eilanden Tenerife en Gran Canaria, in de Canarische archipel. Ze werden in de 16e eeuw op de Canarische eilanden geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars en kolonisten. Deze brega-honden waren vooral toegewijd aan het beheer van geiten en vee omdat ze uitstekende bewakers zijn. Hun dienst aan slagers wordt vaak aangehaald om vee of vee te onderwerpen als ze prooi zijn.

Het was in wezen het resultaat van kruisen van de Bardino of Majorero, een inheemse hond van het eiland Fuerteventura en molosoides honden die naar de eilanden waren gebracht. Zijn genetische stroom bepaalt in de Presa Canario veel van zijn typische expressie, zijn karakteristieke bardine-laag van groenachtig gestreepte tint, vandaar dat het in de volksmond wordt genoemd als Verdino.

In de 18e eeuw komen de aanwezigheid van Engelse kolonisten en hun sporttradities met betrekking tot de hond als een strijder aan op de eilanden. Deze gladiatorhonden die ze normaal gesproken gebruikten, waren van het type Bulldog en Bullterrier, die ze uit hun land meenemen, waardoor de miscegenatie met de bestaande prooihond in de archipel onvermijdelijk groot werd. Bepaalde morfologische wijzigingen doen zich voor in de populatie van prooien op de eilanden, omdat niet alleen van een prooihond wordt gedacht dat hij een goede baan als voogd ontwikkelt, maar hij moet ook een goede aanleg hebben om te vechten.

In de loop van de huidige eeuw neemt de voorliefde voor vechten toe, waardoor de selectie van specimens voor hun beste omstandigheden voor het gevecht wordt veroorzaakt, en daarmee de selectie van de Canarische Dam, vanuit een puur functioneel oogpunt.

Wanneer het verbod op gevechten in Spanje wordt vastgesteld, neemt de Presa Canario af. Een dergelijke situatie verergert de invasie van buitenlandse rassen op de eilanden tot het bereiken van een fase van bijna uitsterven tegen 1960. Het begin van het herstel van de Canarische Dam begint vanaf 1970. De heropleving is langzaam maar ononderbroken. Het belang van dit exemplaar, als onderdeel van het inheemse erfgoed van de Canarische eilanden, is wijdverbreid, hoewel het selectie- en verbeteringsprogramma dat essentieel is om de genetische fixatie te verkrijgen die het ras bestendigt, nog niet is overwogen.

Algemene verschijning

Middelgrote hond, emetrisch, met een recht profiel. Rustiek en goed geproportioneerd. Het is een mesomorf waarvan de stam langer is dan zijn hoogte aan het kruis.

Vrouwtjes zijn over het algemeen langer dan mannen. Solide kop, vierkant van uiterlijk en brede schedel. De bovenste lippen bedekken de onderste. Zwart slijm. Sterke tanden, brede implantatie en goed passend. Bruine ogen, middelgroot. Hoge insteekoren Cilindrische nek, sterk gespierd en bedekt met dikke, losse en elastische huid. Met dubbele dubbele kin niet overdreven. Implantatie van de hoge staart. Borst breed en breed. Gemiddeld verzamelde buik. Voorpoten perfect loodrecht, met brede en sterke botten en uitgesproken hoeken die goede demping en lang joggen garanderen. Cat's voet Krachtige en gespierde achterpoten, met middelmatige hoeken en correcte aplombs, met kattenvoet iets langer dan de vorige. Elastische en dikke huid. Kort haar, zonder ondervacht, dat wat ruwheid vertoont. Cyperse jas, fawn en zwart. Over het algemeen zwart masker.

Kenmerken en gedrag

Het uiterlijk is van buitengewone kracht. Van evenwichtig temperament. Bekwame jager, met grote fysieke weerstand. Ernstige en diepe schors. Hij is nobel en zachtmoedig in familie en wantrouwend tegenover vreemden. Zijn uitdrukking van grote veiligheid. Wanneer hij alert is, is zijn houding zeer vastberaden en zijn blik waakzaam.

beweging

In beweging moet het veel grond, wendbaar en elastisch bedekken. De stap moet lang zijn. De staart van de staart is laag en steekt nauwelijks zijn kop boven de ruglijn. In aandacht is de positie van het hoofd rechtop en de staart rechtop.

Dik en elastisch. Los in de nek en omgeving. In aandacht vormt het verschillende symmetrische rimpels op het hoofd die de middengroef tussen de frontale sinussen hebben.

Kort gezegd in al zijn uitbreiding, rustiek, goed verpletterd. Over het algemeen dikker in het kruis, keel en top van de billen. Geen subpello Compact in de staart. Rustiek van uiterlijk, het heeft een zekere ruwheid.

Tabby (bardinos) over het hele bereik, van donker zeer warm tot zeer licht grijs of blond. Leonado in al zijn reikwijdte tot het zand. Het doelwit kan op de borst verschijnen, aan de basis van de nek die naar de schedel kan worden uitgebreid (opgevuld), of op de ledematen (schoenen), wat wenselijk is om zo klein mogelijk te zijn. Masker altijd donker, zonder de hoogte van de ogen te overschrijden.

  • Gemiddeld bij mannen: van 45 tot 57 kg.
  • Gemiddeld bij vrouwen: van 40 tot 50 kg.

Opgeheven aan het kruis:

  • Mannetjes: 60 tot 65 cm.
  • Vrouwtjes: 56 tot 61 cm.

In het geval van zeer typische exemplaren wordt 1 cm toegelaten. afwijking in de maximale en minimale hoogtes.

Geschiedenis en oorsprong

De Canarische dam komt van de Canarische eilanden. De legende wil dat het de eilanden zijn die hun naam te danken hebben aan de hond, en niet andersom. Het lijkt erop dat dit ras het gebied sinds zijn oprichting heeft bewoond, en dat het woord Can dat van honden komt (Can-arias), hier duidelijk bewijs van geeft.

Deze hond is ontstaan ​​uit de kruisingen van hond majorero met molosohonden die naar het eiland gingen, zoals bijvoorbeeld de Spaanse prooi. Wat bedoeld was als een grote hond, zoals de bulldog. Maar ik had de behendigheid, het lef en het vermogen om te werken van de majoreros. En zo kwam de kanariedam tevoorschijn.

Er zijn geschriften uit de zestiende eeuw waarin al naar dit ras werd verwezen. Hoewel het toen nog geen bepaald ras was, veel minder erkend, omdat de morfologie niet uniform was.

Even later Ze begonnen aan populariteit te winnen vanwege hun vermogen om te werken. Ze werden gebruikt als bewakers van het huis, kuddes en eigendommen, evenals veehonden van koeien en ossen.

Tegen de 18e eeuw stierf het ras bijna uit door de instroom van Britten naar de Canarische Eilanden, die hondengevechten bevorderden. Ze waren op zoek naar grote, sterke en behendige honden, en dat was allemaal de Canarische prooi. Ze werden jarenlang voor dit doel gebruikt. Tot gelukkig harige gevechten in Spanje werden verboden.

Kenmerken van de kanariedam

De kanariedam Hij wordt beschouwd als een gigantische hond, net als de bulldog. Zijn grootte aan het kruis zal altijd kleiner zijn dan de lengte van zijn lichaam, dat robuust en breed is. De maximale hoogte is 66 centimeter in het mannelijke exemplaar en 62 in het vrouwelijke.

Hun gewicht varieert tussen 50 en 65 kilo in het geval van mannen, en tussen 40 en 55 in het geval van vrouwen.

Bron: Bulldog

Geaccepteerde kleuren zijn chocoladebruine tabby, lichtbruine tabby en wit.

Zijn kop is robuust en heeft een snuit korter dan de schedel, breed aan de basis en stemmend als het naar de neus gaat. De truffel moet altijd zwart zijn. Als een kenmerk van hun gezichten, markeren ze hun rimpels op het voorhoofd wanneer ze in een waarschuwingspositie worden geplaatst.

Zijn ogen zijn middelgroot, meestal donkerbruin of lichtbruin. Natuurlijk worden geel of andere lichte kleuren nooit geaccepteerd. Hun oren vallen van nature opzij en staan ​​ver uit elkaar.

Met betrekking tot zijn staart, heeft het een gemiddelde lengte die in staat is om rechtop te blijven als een zwaard tijdens het lopen.

Karakter van de kanarie

De kanariedam Het is een zelfverzekerde en zeer uitgebalanceerde hond. Je voogdinstinct is een van de belangrijkste kenmerken. Dit moet worden begrepen, het was al een van de belangrijkste taken die al jaren werden uitgevoerd.

Dit instinct maakt hem een ​​beetje afstandelijk met degenen die hij niet kent, hoewel hij zeer aanhankelijk is met zijn familie van kalm karakter. Geniet van de tijd met degenen die je wilt.

Zoals elke grote hond, moet hij worden gesocialiseerd als een puppy, want als dat niet het geval is, kan de sterkte ervan worden overschreden als we hem niet leren hem te beheersen.

Canarische dam zorg

Vanwege zijn grootte De gewrichten zullen in de loop van de jaren lijden als we u niet helpen een dagelijkse dosis lichaamsbeweging te hebben. Een geweldige wandeling per dag is essentieel om uw gezondheid te behouden.

In wat te maken heeft met zijn haar, is dit niet erg lang en erg rigide. Daarom is het meer dan genoeg om het een keer per week te borstelen en het elke maand te wassen.

Een hond zeker meer dan speciaal, groot, maar vriendelijk. Als je overweegt er een te adopteren, houd er dan rekening mee dat je het moet socialiseren, veel ruimte en ook geld moet hebben, omdat een dier met dergelijke kenmerken meer dan te veel eet. echter, Het is een ideale hond als huisdier.

Bron van de afbeeldingen: Smok Bazyli en Perro del torro.

Canarische prooimaat

De Canarische prooi is een zeer groot en robuust hondenras, maar het is niet een van de grootste bekende. Vrouwtjes kunnen tussen 56 en 62 centimeter aan het kruis meten, en mannetjes tussen 60 en 66. Wat het gewicht betreft, het is meestal ongeveer 50 kilo, hoewel mannelijke exemplaren van het ras bekend zijn die Woog tot 65 kilo. Het is de verzameling spiermassa en potentie die ervoor zorgt dat dit dier wordt gezien als een van de gevaarlijkste in de hele hondenwereld.

Canarische prooi bont

De vacht van dit ras valt op door ruw aan te raken, zeer kort en soepel. Hij verliest het hele jaar nauwelijks haar, dus zijn verzorging beperkt zich tot af en toe poetsen en een bad alleen wanneer dat nodig is. Wat de kleur betreft, wordt in de rasstandaard geëist dat deze altijd gestroomd is en over het algemeen met een zwart masker op een groot deel van het gezicht. Het kan soms ook witte vlekken vertonen op verschillende delen van het lichaam, zoals de borst, keel, benen of vingers, maar nooit te flitsend. Het is ook mogelijk dat volledig zwarte kopieën verschijnen, hoewel deze niet altijd worden herkend in de standaard van andere organisaties.

Kanarie Dam gedrag

Met alle slechte reputatie die dit ras heeft, is het temperament echt heel kalm en kalm. Hij is zeker van zichzelf, maar hij wordt in geen enkele situatie nerveus of verandert. Het is een perfect gezelschapsdier voor de familie, omdat het buitengewoon loyaal en nobel is met zijn eigen, hoewel het enigszins verlegen en gereserveerd kan zijn voor vreemden vanwege zijn erfgoed als waakhond.

Aan de andere kant is de Canarische prooi een intelligente en zeer gehoorzame hond, die graag allerlei trucs wil leren en altijd een goede aanleg zal hebben. Het karakter met kinderen van de Canarische prooi is over het algemeen goed, maar je moet voorzichtig zijn met hun spellen, want het is een dier met grote kracht dat hen kan schaden zonder het te willen.

Belangrijkste ziekten van de kanarie

Dit ras geniet een goede algehele gezondheid, hoewel het gevoelig kan zijn voor bepaalde erfelijke ziekten vanwege zijn grootte en zijn kenmerken. Een van de meest voorkomende ziekten in het ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie of maagtorsie. Allemaal in meer of mindere mate controleerbaar als goede algemene gewoonten in het dier worden gehandhaafd.

Basisverzorging van de kanarie

De Canarische prooi is geen dier dat overmatige zorg vereist, hoewel het veel aandacht en oefening vereist om gezond en evenwichtig te blijven op alle niveaus. Het is vooral belangrijk voor uw gezondheid om zo vaak mogelijk naar de dierenarts te gaan om het te controleren en uw vaccinatieschema en ontworming up-to-date te houden.

Wat esthetiek betreft, het kleine dode haar dat je verliest, kan worden verwijderd met een wekelijkse borstelbeurt met een zachte kam die je geen kwaad doet. Het is ook raadzaam om het om de 6 of 8 weken te baden om de beschermende laag van uw huid niet te beschadigen en helder te houden.

Een ander probleem dat moet worden overwogen om te zorgen voor de beste gezondheidstoestand van het dier, is voeding. U moet altijd kiezen voor voedsel van hoge kwaliteit en in het juiste rantsoen. Daarnaast wordt aanbevolen om uw rantsoen in meerdere schoten per dag te verdelen om een ​​mogelijke en gevaarlijke maagtorsie te voorkomen.

De vraag naar oefening van de Canarische dam is vrij hoog, omdat deze een grote hoeveelheid energie heeft die kan leiden tot stress en andere gedragsproblemen als deze niet goed wordt geëlimineerd. Dagelijkse wandelingen zijn verplicht, naast andere krachtigere oefeningen en activiteiten die een mentale uitdaging voor het dier vormen.

Dit ras wordt niet aanbevolen voor mensen die geen ervaring hebben met het behandelen van gevaarlijke honden. Door een goede opleiding is het mogelijk om te genieten van een uitgebalanceerde hond en een geweldig huisdier, maar een specifieke kennis van de kant van de eigenaar zal nodig zijn, naast het weten hoe om te gaan met een dier met dergelijke afmetingen en kenmerken. Wat het onderwijs betreft, is het erg belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd te trainen in gehoorzaamheid, indien mogelijk met behulp van een professionele trainer. Wat hun socialisatie betreft, het is standaard na 3 maanden leven, met alle dieren en mensen die mogelijk zijn, zodat je als volwassene nooit de impuls krijgt om onvriendelijk te handelen.

Curiosa van de kanarie

Veel mensen staan ​​erop de Canarische moeder versus de Argentijnse dogo te vergelijken. De waarheid is dat hun eigenschappen als rassen zowel vergelijkbaar als verschillend zijn. Beide zijn honden van grote kracht, maar verschillen fysiek in hun morfologie en esthetiek. Over het algemeen is de Argentijnse bulldog atletischer en gestileerd, terwijl de Canarische prooi een gespierd en zeer robuust dier is.

Als je denkt dat dit ras het meest geschikt is voor jou, is de eerste stap om ermee naar een gespecialiseerde en ervaren fokker te gaan. Alleen dan heb je alle gezondheidsgaranties van de puppy, en ook van zijn temperament. Bovendien kan het u ook helpen bij uw opleiding en bij twijfel die zich in de loop van de tijd kan voordoen, zodat uw relatie onverslaanbaar en veilig is voor u en de rest van de mensen.

Oorsprong en geschiedenis van de kanariedam

De kanariedam is ontstaan kruist tussen de majorero-hond, –Een pre-Spaanse veehond van het eiland Fuerteventura en wijd verspreid over de archipel– en molosoides honden van de Britse eilanden.

In de 16e en 17e eeuw groeide de bevolking aanzienlijk. In feite zijn er meerdere toespelingen op in latere historische teksten en vooral op de "Cedularios del Cabildo". De laatste verklaren de functies die ze vervullen, in wezen als vee beschermer en herder rundvlees.

Gedurende de 18e eeuw breidden de Britten hun sporttradities uit die verband hielden met de Canarische eilanden hond als een jager, produceren miscegenation met de inheemse hond. Ze gebruikten hun typische gladiatorhonden, zoals bulldog en bullterrier.

Bijgevolg werden enkele morfologische modificaties gegenereerd. Hij werd niet langer alleen beschouwd als een prooihond die een goede taak als voogd of als een boei uitvoerde, maar moest ook bereidheid om te vechten. Van daaruit zijn de veranderingen die de race heeft meegemaakt gekoppeld aan het verbeteren van de karakteristieken voor gevechten.

De kanarie bulldog leed een tegenslag als een ras uit de jaren 40 van de 20e eeuw toen hondengevechten werden verboden in Spanje en werd bedreigd in het decennium van de jaren 60. Maar slechts tien jaar later, in de jaren 70, begint het herstel ervan als inheems patrimonium van de Canarische eilanden.

Kortom, de geschiedenis van de Canarische dam is vrij eigenaardig. Gelukkig heeft dit hondenras de obstakels uit de geschiedenis overwonnen en heeft al zijn kracht en kracht herwonnen om zich in de verbeelding van alle eilandbewoners te kunnen handhaven. Lees meer over de Canarische cultuur in Canarische eilanden vertrouwelijk.

Video: Visiting Soria Dam, Gran Canaria. (December 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send