Dieren

Feline Calicivirus - Symptomen en behandeling

Pin
Send
Share
Send
Send


Weet je niet wat katachtig calicivirus is? Het is echt een besmettelijke ziekte die vooral grote kolonies katachtigen treft, maar huiskatten kunnen ook worden verspreid. Daarom moet u worden geïnformeerd en voorbereid om uw huisdier te beschermen! Wij vertellen het u.

Wat is katachtig calicivirus

Het katachtige calicivirus Het is een soort griep die katten treft. Het is een ernstige luchtwegaandoening die de bovenste luchtwegen aantast en produceert sinusitis en rhinitis voor het dier. Het wordt veroorzaakt door een virus van het geslacht Vesivirus.

Het is een echt besmettelijke ziekte, niet alleen voor aangetaste dieren, maar ook, een kat die is geslaagd en geslaagd is, kan een gezonde drager blijven en doorgeven aan de rest van de katten die in dezelfde omgeving leven.

Het virus kan muteren en zich aanpassen aan verschillende omgevingen en omstandigheden, dus er zijn talloze soorten van deze ziekte. Deze functie maakt zelfs gevaccineerde katten kunnen de ziekte krijgenAls u dat doet, loopt u het risico om een ​​gezonde drager te worden wanneer deze eenmaal is genezen of zelfs dat het katachtige calicivirus chronisch wordt.

Het wordt verspreid door direct contact met vloeistoffen van de zieke kat of met persoonlijke items, Zoals feeders of speelgoed. Elke kat kan het krijgen, maar de meest kwetsbare zijn de puppy's, de ouderen, de zwerfhonden en de immunosuppressiva.

Symptomen van katachtige calicivirus

De meest typische symptomen van katachtig calicivirus zijn:

Afgezien van deze, Afhankelijk van elke soort kunnen er andere symptomen zijn, zoals verlies van eetlust, kreupelheid en koorts. In ernstige gevallen kan het longontsteking worden.

De ziekte duurt maximaal 4 weken. Na genezing ontkoppelt ongeveer 80% volledig, maar de andere 20% wordt een gezonde drager van katachtig calcivirus.

Dit virus kan dodelijk zijn indien niet correct behandeld, vooral met de gevaarlijkste soorten, zoals FCV-VS.

Behandeling van katachtig calicivirus

Er is geen medicijn dat dit virus doodt, maar dat De behandelingen zijn gericht op het verlichten van de symptomen en het vermijden van complicaties. Antibiotica worden bijvoorbeeld voorgeschreven om mogelijke parallelle, antivirale, pijnstillende infecties te stoppen ...

Houd er een goede hydratatie Het is essentieel, dus behandelingen met vloeistoftherapie worden toegepast. Het is handig om de kat een ontspannen en warme omgeving te bieden waar hij zich comfortabel voelt. Als u niet wilt eten, moet u mogelijk spuiten nodig hebben. Bovendien, Het is belangrijk om het slijm voortdurend schoon te maken, altijd voorzichtig om schade te voorkomen.

Deze ziekte is niet verspreid naar andere soorten, maar als je een andere kat thuis hebt, is het erg belangrijk dat je ze goed van elkaar gescheiden houdt. De kans op infectie is zeer hoog, zelfs als ze zijn gevaccineerd.

De beste manier om het risico op katachtig calicivirus te voorkomen, of liever, is om uw katten te vaccineren. Maar zoals we zeiden, Een ziekte zijn met veel verschillende soorten is erg ingewikkeld om te beheersen.

Als je vragen hebt over het katachtige calicivirus of vermoedt dat je kat mogelijk is geïnfecteerd, breng hem dan naar de dierenarts! Door het tijdig te detecteren, wordt het herstel veel eenvoudiger.

Waarom is katachtig calicivirus riskant?

Feline calicivirus is een virus waarvan de infectieuze stam gemakkelijk muteertdat wil zeggen dat dezelfde soort zich aanpast en verandert in overeenstemming met de omgeving waarin het zich bevindt en de eisen die het stelt, waartegen het virus kleine variaties ontwikkelt.

Deze variaties hebben geresulteerd in het bestaan ​​van een groot aantal stammen van deze ziekte, waardoor de exacte identificatie en preventie ervan moeilijk is.

Bovendien, Zelfs katten die tegen het virus zijn ingeënt, kunnen het krijgen, juist vanwege dit vermogen tot veranderbaarheid. Natuurlijk vermindert het vaccineren ze aanzienlijk, dus het wordt als verplicht beschouwd om dit te doen.

Het uiterlijk ervan komt zeer vaak voor in wilde kolonies van katten of in schuilplaatsen, omdat het zich heel gemakkelijk verspreidt. Als uw kat echter naar buiten toe toegang heeft, is er ook een mogelijkheid van besmetting, waardoor hij andere katten in huis kan infecteren.

Bovendien kan uw kat dit virus soms chronisch krijgen of zelfs een drager worden, wat betekent dat hij geen symptomen of ongemak vertoont, maar de ziekte op andere katten kan overdragen.

Hoe is het verspreid?

De belangrijkste infectieroute is door direct contact met geïnfecteerde katachtigen of dragers, omdat het wordt vervoerd in speeksel en ontlasting, hoewel in kleinere verhoudingen.

De meest voorkomende manier van besmetting wordt geproduceerd door de objecten of ruimtes die een geïnfecteerde kat gebruikt of bezoekt en die betrekking hebben op contact met dierlijke vloeistoffen, zoals voerbakken, speelgoed en sanitaire bedden, omdat het virus zelfs in deze gebieden kan overleven door een periode van 28 dagen.

Ze hebben meer kans om het virus te krijgen jonge katten, straatdieren, oude katten en immunosuppressieve katachtigen. Elke kat kan echter besmet raken met het virus, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van vaccinaties en de nodige zorg om infectie te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat dit virus niet wordt verspreid naar mensen of honden.

Symptomen van katachtig calcivirus

de katachtige calivicirus Het is een luchtwegaandoening, omdat het virus via de mond of neus het dier binnendringt en in het lymfoïde weefsel blijft dat overeenkomt met de orofarynx en de longen aantast. Zijn symptomen zijn:

 • verkoudheid
 • niezen
 • mocos
 • conjunctivitis
 • Zweren in de mond
 • Zweren op het mondslijmvlies
 • Neuszweren
 • depressie

De ziekte kan verergeren en longontsteking en artritis veroorzaken, hoewel alleen in zeldzame gevallen. Sommige soorten produceren koorts en kreupelheid.

Symptomen verschijnen meestal 2 tot 10 dagen na contractering. De pijn van aften veroorzaakt de kat stop met eten. Conjunctivitis kan bovendien hoornvlieszweren veroorzaken vanwege de pogingen van het dier om te krabben.

De viruscyclus duurt maximaal ongeveer vier weken en de meeste katten herstellen, hoewel er chronische gevallen en gezonde dragers zijn. Ongeveer 80% van de katachtigen stopt met het verspreiden van het virus binnen 75 dagen na genezing, maar de andere 20% wordt jarenlang een gezonde drager, of zelfs de rest van hun leven.

In de afgelopen jaren is een meer virulente en gevaarlijkere stam van dit virus, FCV-VS, systemisch katachtig calicivirus, ontdekt, waarvan de symptomen zich voegen aan de reeds genoemde:

 • Geelzucht (gele huid)
 • Zwelling van het gezicht en ledematen
 • Zweren op de kussentjes van de benen, neus, mond en oren
 • Haaruitval
 • gingivitis
 • stomatitis

Als het niet op tijd en correct wordt verzorgd, het virus kan de dood veroorzaken.

Wat is de diagnose?

Vooral de symptomen helpen om snel te weten of u geconfronteerd wordt met een geval van katachtig calicivirus, vooral wanneer ze verschijnen zweren in de mond van het dier. Er worden echter laboratoriumtests uitgevoerd met weefselculturen van het orofaryngeale slijmvlies.

Behandeling van katachtig calcivirus

Zodra de aanwezigheid van het virus is bevestigd en de stam is geïdentificeerd, wordt de behandeling voorgeschreven. Er is geen medicijn op zichzelf dat het virus vernietigt, maar ze zijn voorgeschreven remedies die ondersteunen aan het dier tijdens de cyclus die de ziekte duurt, waardoor hij de symptomen kan verlichten en voorkomen dat ze erger worden.

Antibiotica worden voorgeschreven voor mogelijke infecties, medicijnen die de kat helpen beter te ademen en pijnstillers voor beheers de pijn. Bovendien worden antivirale middelen toegediend om de effecten van de infectie te beheersen.

Hydratatie is uiterst belangrijk, dus in principe zal een behandeling met vloeistoftherapie worden voorgeschreven volgens de criteria van de arts.

Als de kat vanwege de pijn weigert te eten, wordt aanbevolen zachte en geurige maaltijden aan te bieden. Als dit niet lukt, moet u uw toevlucht nemen tot geassisteerd voeren in vloeibare vorm, met behulp van een injectiespuit, waarbij u altijd let op dat u het dier geen pijn doet of onnodige stress veroorzaakt.

Voor de slijmafscheiding en tranen is het noodzakelijk om de katachtige te helpen met constante reiniging gemaakt met een nat katoenen kledingstuk, om ongemak voor de kat te voorkomen en mogelijke complicaties door bacteriën te voorkomen.

De kat moet comfortabel, warm en vrij van tocht worden gehouden om bij te dragen aan het snelle herstel. Bovendien is het essentieel dat het dier geïsoleerd wordt gehouden van andere katten in het huis, en vermijd invallen in het buitenland.

Raadpleeg uw dierenarts voor de mogelijkheid om te testen om kattenleukemie en immunodeficiëntie uit te sluiten, omdat katten die aan dergelijke infecties lijden waarschijnlijk andere ziekten gemakkelijker zullen ontwikkelen.

het voorkomen

Bij huisdieren wordt aanbevolen om het vaccinatieschema voor de katten te volgen vanaf het moment dat de dierenarts dit aangeeft en de versterkingen elk jaar te herhalen. Hoewel dit niet voorkomt dat honderd procent het virus oploopt, is het beter beschermd dan andere dieren.

Als je een verdwaalde kat hebt gered, moet deze blijven geïsoleerd van je andere dieren totdat u de nodige laboratoriumtests kunt uitvoeren om deze en andere ziekten uit te sluiten.

Als het een schuilplaats is, staat vaccinatie ook voorop. Katten waarvan de katachtige calicivirus-infectie is bevestigd, moeten van de rest worden gescheiden om een ​​epidemie te voorkomen. Iedereen zou zijn eigen voedselcontainer en zijn eigen zandbak moeten hebben. Periodiek is het noodzakelijk om de voorwerpen die u gebruikt te desinfecteren met producten die het virus elimineren en niet schadelijk zijn voor de kat.

De mensen die verantwoordelijk zijn voor het asiel moeten voor de laatste zieke dieren zorgen, nadat ze voor alle anderen hebben gezorgd, en hun gezichten en armen wassen en hun kleding verwisselen na het omgaan met degenen die het virus dragen.

Het gebied waar dieren met calicivirus worden geïsoleerd, moet voldoende ventilatie, lage luchtvochtigheid en een koele temperatuur hebben. De ruimtes worden regelmatig schoongemaakt.

Het belangrijkste voor de preventie van deze ziekte, naast het handhaven van een vaccinatieregime, is het handhaven van een strenge hygiëne die de verspreiding ervan voorkomt.

Dit artikel is puur informatief, op ExpertAnimal.com hebben we geen bevoegdheid om veterinaire behandelingen voor te schrijven of een diagnose te stellen. Wij nodigen u uit om uw huisdier naar de dierenarts te brengen voor het geval hij een aandoening of ongemak vertoont.

Als u meer soortgelijke artikelen wilt lezen Feline Calicivirus - Symptomen en behandeling, raden we u aan naar onze sectie Virale ziekten te gaan.

Video: Common Rabbit Diseases & Illnesses - E. Cuniculi (December 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send