Dieren

Behandeling van inflammatoire darmaandoeningen bij honden

Pin
Send
Share
Send
Send


 • Ontstekingsdarmziekte
 • Wat is inflammatoire darmziekte?
 • Wat zijn de tekenen van inflammatoire darmaandoeningen?
 • Wat veroorzaakt deze aandoening?
 • Hoe wordt het prikkelbare darm syndroom gediagnosticeerd?
 • Wat is een dieetproef?
 • Hoe wordt deze ziekte behandeld?

Je zult dol zijn op deze gekrulde kat

De vriendelijke en nieuwsgierige LaPerm heeft een onderhoudsvriendelijke jas die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en patronen.

Immunosuppressiva.

glucocorticoïden: Deze groep geneesmiddelen heeft een ontstekingsremmend effect door het niveau van lipocortine (fosfolipase A-remmer) te verhogen, waardoor de synthese van ontstekingsmediatoren (leukotriënen, tromboxanen en prostaglandinen) wordt verminderd. Ze verminderen ook de synthese van interferon-gamma-cytokines, IL1, IL-2, IL-3, TNFa, bradykinines en histamine. (5) (6) (8) (9) (18).

In het algemeen wordt prednison of prednisolon gewoonlijk gebruikt als het voorkeursgeneesmiddel voor de behandeling van deze groep pathologieën. De gebruikte dosis varieert van 1-2 mg / kg om de 12 uur oraal gedurende 2-4 weken, daarna wordt de dosis met de helft verlaagd (gedurende 4 weken), totdat de minimale effectieve dosis om de andere dag wordt bereikt of stopzetting van behandeling

Dexamethason kan ook oraal worden gebruikt als de patiënt overmatige onderpandtekens vertoont als gevolg van het gebruik van prednisolon (polyfagie, polyurie, hijgen, enz.).

Parenterale corticosteroïden zijn een alternatief voor patiënten met braken of als wordt aangenomen dat de spijsvertering door het infiltratieve proces kan worden gewijzigd.

Methylprednisolonacetaat kan nuttig zijn voor katten, die het moeilijk vinden om medicijnen via de mond toe te dienen. 20 mg SC kan elke 2 weken worden gebruikt 3 behandelingen en herhaal zolang de symptomen niet verminderen. Evenzo moet het als een laatste redmiddel worden beschouwd, omdat er geen exacte controle kan zijn over de dagelijkse dosis corticosteroïden die het dier krijgt

Budesonide is een steroïde, tweehonderd keer krachtiger dan hydrocortison, en dat wanneer het grotendeels (90%) in de lever wordt vernietigd, het risico op hyperadrenocorticisme wordt geminimaliseerd. De dosis is 1 - 3 mg / dag.

sulfasalazine: Dit medicijn is de combinatie van 5-aminosalicylzuur en sulfapyridine, gebonden door azobinding. Wanneer ongeveer 70% van de toegediende dosis de dikke darm bereikt, breken de bacteriën die azoverbinding en laten beide delen van het molecuul uit elkaar. Degene die nuttig is bij de behandeling is het 5-aminosalicylische gedeelte dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met colitis, meestal met een zeer goede respons. De dosis die kan worden gebruikt is 12,5 mg / kg / 6 uur oraal gedurende 2 weken bij honden, daarna wordt dezelfde dosis toegediend, maar elke 12 uur gedurende 28 dagen.

Bij katten wordt 10-20 mg / kg elke 24 uur oraal toegediend gedurende 14 dagen. Het probleem bij deze soort is hun grotere gevoeligheid voor dit medicijn ...

Onder de bijwerkingen bij zowel honden als katten, kunnen anorexia en braken als vaker worden aangehaald. De patiënt moet maandelijks worden gecontroleerd met een hepatogram, omdat dit leverschade kan veroorzaken. Het verschijnen van droge keratitis, of allergische dermatitis, is meestal ook mogelijke bijwerkingen.

olsalazine: Dit medicijn wordt gevormd door twee moleculen van 5 aminosalicylzuur, het is bij mensen gebruikt als vervanging voor sulfasalazine. De dosis die wordt gebruikt bij honden is 25 mg / kg / 8 uur.

mesalamine: Dit medicijn wordt ook gebruikt voor darmontstekingen, de dosis is 10-20 mg / kg / 12 uur oraal.

azathioprine: Het is een metabolietanaloog van purines, dat in de lever wordt gemetaboliseerd tot 6-mercaptopurine, dat celproliferatie (T- en B-lymfocyten) remt en de cytotoxiciteit van natuurlijke killercellen vermindert. Dit immunosuppressivum kan worden gebruikt wanneer de respons op conventionele geneesmiddelen niet goed is, of wanneer het bestaan ​​van bijwerkingen als gevolg van glucocorticoïden dosisverlaging noodzakelijk maakt. Bij honden kan het worden gebruikt met een snelheid van 50 mg / m² of 1 - 1,5 mg / kd / dag gedurende 2 weken en daarna om de andere dagen volgen. Er is een dosis beschreven voor katten van 0,3-0,5 mg / kg elke 48-72 uur, maar deze wordt over het algemeen niet gebruikt vanwege de krachtige myelosuppressie die deze soort produceert. Anorexia wordt ook genoemd als een bijwerking bij katten.

Honden moeten regelmatig worden gecontroleerd met een hemogram en een hepatogram.

cyclofosfamide Dit medicijn wordt zeer weinig gebruikt voor de behandeling van IBD bij honden en katten. En het zou beperkt zijn voor die patiënten die ongevoelig zijn voor de hierboven beschreven behandelingen. De aanbevolen dosis is 4 dagen per week 50 mg / m².

Maandelijkse hematologische controles moeten worden uitgevoerd. De eigenaar (bij honden) moet worden gewezen op de mogelijkheid van hemorragische cystitis.

Sommige auteurs gebruiken liever Azathioprine in plaats van chlorambucil, vooral bij katten. De aanbevolen dosis is 2 - 4 mg / m² om de 2 - 7 dagen of oraal 10 mg / m² om de 14 dagen.

cyclosporine: Dit medicijn is een krachtig immunosuppressivum, dat vaak wordt gebruikt in de menselijke geneeskunde, als onderdeel van de behandeling van een getransplanteerde patiënt. Het effect ervan is het veranderen van de functie van T-lymfocyten en remt de afgifte van IL-2 en interferon-gamma. De dosis is 5 mg / kg / dag. Het grootste probleem is de hoge kostprijs.

Mycofenolaat Mofetil: Dit immunosuppressieve medicijn wordt gebruikt in verschillende pathologieën in de menselijke geneeskunde, omdat het een niet-competitieve remming produceert in de synthese van guanine die nodig is voor de synthese van DNA en RNA tijdens de proliferatie van T- en B-lymfocyten. 10-20 mg / kg / 12 uur oraal

antibiotica: Metronidazol Dit medicijn heeft antimicrobiële effecten, voornamelijk op anaërobe, antiprotozoale micro-organismen, en remt ook de cel-gemedieerde immuunrespons.

Het wordt over het algemeen niet als een enkel medicijn gebruikt, maar in combinatie met glucocorticoïden. Hierdoor kan hun dosis worden verlaagd. Het kan worden gebruikt met een snelheid van 10-20 mg / kg / 12 uur.

Met hetzelfde doel kan tylosine 10 mg / kg / 8 uur worden gebruikt.

vitamines: Er zijn aanwijzingen voor vitamine B12-tekort, vooral bij katten, dus de toediening van 20 µg / kg wekelijkse SC4-behandelingen met cyanocobalamine wordt aanbevolen. (16) (22)

Conclusies.

Bij de behandeling van patiënten die betrokken zijn bij inflammatoire darmziekten, moet de eigenaar worden geïnformeerd over:
a) Dat uw huisdier een ziekte van onbekende oorsprong heeft.
b) Dat de uit te voeren behandeling symptomatisch is.
c) Het kan een levenslange behandeling (kosten) vereisen.
d) Overweeg kosten / baten risicopatiënten.
e) Dat periodieke controles (bloedbeeld, ureum, creatinine, bloedglucose, ALT-AST-FAS, enz.) moeten worden geïmplementeerd.
f) Dat het noodzakelijk is om vooraf een andere pathologie uit te sluiten (kosten) om tot een diagnose te komen

Om te concluderen in de humane geneeskunde, bij de ziekte van Crohn (een soort inflammatoire darmziekte) zijn behandelingen geïmplementeerd met TNFa-antagonisten, zoals infliximab en Adalimumab. (23) Deze geneesmiddelen zijn monoklonale antilichamen, die selectief TNFa remmen. In dezelfde werken werd ook vastgesteld dat patiënten die deze geneesmiddelen gedurende lange tijd ontvangen, kunnen lijden aan tuberculose, sepsis, longontsteking en zelfs een hogere incidentie van lymfoom werd waargenomen.

Hieruit blijkt dat de zoektocht naar betere therapeutische alternatieven voor immunosuppressiva een uitdaging blijft.

Wat is IBD, wat zijn de symptomen en hoe beïnvloedt het een hond?

Het staat bekend als IBD ( Inflammatoire darmziekte in het Engels) voor elke chronische inflammatoire darmaandoening die het spijsverteringsstelsel van een hond beïnvloedt of kan beïnvloeden.

Het bestaat uit een ontsteking van het spijsverteringskanaal of de darmwanden en kan ernstige gezondheidsproblemen bij een hond veroorzaken:

 • zweren
 • bloeden
 • Buikpijn
 • Diarree en / of braken
 • Matige of extreme dunheid
 • Verzwakking, bloedarmoede

Wanneer de darm of een deel van de darmwand ontstoken raakt, neemt de opname van voedingsstoffen aanzienlijk af, wat bekend staat als malabsorptiesyndroom. Dit zorgt ervoor dat de hond voedingsstoffen niet goed uit voedsel kan absorberen, aanzienlijke voedingstekorten krijgt en een progressieve dunheid vertoont die kan leiden tot extreem.

Andere belangrijke symptomen zoals diarree of bloederige diarree zijn ook merkbaar naarmate de ziekte verergert.

Hoe kan een hond een IBD of inflammatoire darmaandoening krijgen?

Een IBD is niet iets dat wordt verspreid door een virus of bacterie, dus het is geen besmettelijke ziekte. Er zijn meerdere oorzaken waarvan wordt vermoed dat een hond een IBD kan krijgen, waaronder:

 • Een dieet van slechte kwaliteit
 • Voortdurende inname van toxines
 • Allergische reactie
 • Immuungemedieerde ziekte
 • Verwijzing van een andere ziekte

Een dieet van slechte kwaliteit Het kan het spijsverteringsstelsel van onze hond verslechteren, het ernstig beschadigen en soms onomkeerbaar. We moeten goed op het dieet van onze hond letten, om precies dergelijke ziekten te voorkomen.

Toxine inname Het speelt ook een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een IBD. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor zowel het voedsel van onze hond als de materialen van zijn speelgoed en voerbak / drinkbak.

Een allergische reactie Een externe of voedingsfactor kan ook een IBD produceren. Hoewel als het gaat om allergieën, meestal andere zeer specifieke symptomen samen worden getoond: Veel voorkomende allergieën bij honden.

Immunomediale IBD vanwege een storing in het organisme van onze hond, die om de een of andere reden "gelooft" dat er een gevaar is dat het darmkanaal van de hond aantast.

Een IBD kan ook verschijnen als secundair symptoom van een andere ziektehoe bijvoorbeeld de Addison-syndroom bij honden.

Behandelingen voor inflammatoire darmaandoeningen of IBD bij honden

Elke behandeling moet altijd worden begeleid door een dierenarts, die de juiste medicijnen voor het probleem van onze hond voorschrijft en de optimale hoeveelheid, afhankelijk van zijn gewicht.

Op algemene niveaus zijn de medicijnen die worden gebruikt om een ​​inflammatoire darmaandoening of IBD te behandelen:

 • Prednison (corticosteroïden)
 • metronidazole

Prednison wordt gebruikt in ontstekingsremmende doses als shocktherapie om het later te verlagen en te beoordelen. Bij wijze van twee tot vier milligram per kilo gewicht en dag, in twee schoten (elke 12 uur). Terwijl Metronidazol wordt gebruikt als een krachtig antibacterieel en antiparasitair supplement met prednison, in de vorm van tien tot dertig milligram per kilogram gewicht en dag, verdeeld over twee doses (elke 12 uur).

Een andere alternatieve behandeling voor wanneer de eerste de gewenste effecten niet bereikt is:

 • azathioprine

Azathioprine is een krachtig derivaat van purine, een immunosuppressivum dat over het algemeen als een krachtig corticosteroïde werkt, maar zonder zijn bijwerkingen. Hoewel dat niet betekent dat het geen bijwerkingen heeft. Het wordt meestal toegediend als twee milligram per kilo gewicht en dag in een enkele dagelijkse inname.

Voedingsbehandeling voor honden met IBD

De behandeling van een hond met IBD bestaat niet alleen uit het nemen van een specifiek medicijn, maar het moet worden aangevuld met voldoende voedsel. We kunnen een hond niet voeden met IBD met voer van slechte kwaliteit of giftige ingrediënten.

Op algemene niveaus wordt aanbevolen honden met IBD te voeren met een vet- en vezelrijk dieet, zonder eiwit te overschrijden. Gezien de kwaliteit van commercieel voer, is de beste optie om onze hond te voeren 100% natuurlijk voedsel.

Hoe kan ik een IBD bij mijn hond voorkomen?

Het is niet iets dat kan worden voorkomen en onze hond is volledig beschermd, maar er kunnen maatregelen worden genomen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Een dieet op basis van natuurlijke voedingsmiddelen en vrij van chemicaliën en bewerkte voedingsmiddelen is de beste preventie. Er zijn geen magische ingrediënten of speciale kruiden…. Gewoon een gezond dieet en een gezond leven is voldoende.

Als u vragen heeft, kunt u deze ook achterlaten in de opmerkingen (geen registratie vereist), wij beantwoorden 100% van de vragen.

Vond je het artikel leuk, vind je het leuk? Vind ik leuk 'of deel het op sociale netwerken 🙂 Bedankt!

Video: Exsudatieve diarree (December 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send