Dieren

Het laatste huis van gepensioneerde circusdieren

Pin
Send
Share
Send
Send


Het circus is rondreizend, wat betekent dat lDe dieren worden constant verplaatst, en niet alleen van de ene stad naar de andere, maar ook van het ene land naar het andere. Dit houdt in dat ze geen vaste faciliteiten hebben die minimaal aan hun behoeften kunnen worden aangepast, maar dat ze leven in aanhangwagens of vrachtwagens waarin ze meestal ontheemd zijn. Ze laten deze vrachtwagens gewoon achter om te handelen of tussen optredens, wat betekent dat ze de rest van de tijd gebonden blijven, of in een tent naast de vrachtwagen, of ze zijn een tijdelijke behuizing gemonteerd, met wat hekken en een rietje, waar het circus is geïnstalleerd. Dit gebeurt zelfs met enkele grote zoogdieren zoals olifanten of nijlpaarden. Bovendien worden dieren gedwongen om te werken en lange uren onnatuurlijk gedrag te vertonen.

De wetenschappelijke gegevens die in de loop der jaren zijn verzameld, tonen aan dat de impact van circussen op het dierenwelzijn ernstig is. Kort gezegd het reizende leven van het circus kan niet garanderen dat dieren in een geschikte omgeving leven, noch dat ze een adequaat dieet hebben, noch dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen ontwikkelen, zoals zwemmen en baden, jagen, voldoen aan hun sociale behoeften en in een roedel leven, omgaan met anderen in hun soort, overdag rusten van de nachtelijke soort, enz. En zo deze tekortkomingen kunnen ernstige problemen veroorzaken als fysiologische reacties op stress, emotioneel lijden, depressie, het verschijnen van abnormaal gedrag, ziekten en fysiek lijden.

In de natuur bereiken olifanten op een dag tot 50 km en nijlpaarden op 10 km.De gebieden waar leeuwen leven kunnen meer dan 220 km2 beslaan en die van tijgers tot 180 km2.

Helaas is de lijst met dieren die in het circus worden gebruikt vrij lang: bavianen, kamelen, dromedarissen, lama's, zebra's, krokodillen, zeehonden, zeeleeuwen, beren, enz., Maar we kunnen toch een paar soorten markeren die veel worden gebruikt en die lijken Wees "emblematisch" voor het circus: olifanten, tijgers, leeuwen, nijlpaarden en giraffen.

olifanten: In de natuur genieten ze van een zeer complex sociaal leven, ze leven in roedels van matriarchale structuur van enkele tientallen individuen en hechten nauwe banden tussen hen, huilend zelfs de dood van een partner. Voor deze soort is het simpele feit om alleen en zonder het gezelschap van andere olifanten te leven al een mishandeling, net als voor een mens. Het zijn nomadische dieren en van grote intelligentie. Bovendien moeten ze veel water drinken, hebben ze toegang om te zwemmen en hebben ze veel ruimte nodig, omdat ze op een dag tot 50 km bereiken.

In het circus worden al deze behoeften geremd, zodat olifanten ernstige problemen hebben, niet alleen emotioneel, zoals stereotypen, apathie of depressie, maar ook fysiek, zoals artritis en ernstige kreupelheid, vanwege de tijd die ze geketend of gedwongen doorbrengen om zoveel onnatuurlijke houdingen uit te voeren.

tijgers: Het zijn solitaire dieren, die alleen tijdens het broedseizoen met vrouwtjes leven. Het grondgebied kan zich uitstrekken tot 180 km2. Ze zijn jagers en hun morfologie is ontworpen om lange afstanden te rennen, springen, klimmen en reizen. Tijgers houden ook erg van water en kunnen grote afstanden zwemmen.

In het circus worden ze gedwongen in sleepkooien te leven met andere tijgers, of zelfs met andere katten, waardoor ze veel stress en frustratie veroorzaken. Ze kunnen niet de oefening uitvoeren die ze nodig hebben of hebben toegang tot water.

leeuwen: Het zijn zeer sociale dieren die in groepen van maximaal 20 personen leven. Ze rusten overdag en communiceren overdag met anderen en worden 's nachts geactiveerd. De gebieden waar ze wonen, kunnen meer dan 220 km2 beslaan.

Leeuwen hebben veel last van lawaai, verkeer en de nauwe aanwezigheid van mensen en andere soorten.

Tijgers en leeuwen, samen met andere carnivoren uit grote gebieden, zijn degenen met de hoogste niveaus van stress en psychologische problemen, de meeste vertonen stereotiep, zelfvernietigend en abnormaal gedrag.

nijlpaarden: Het zijn semi-waterdieren, met een lichaam aangepast aan een leven van amfibieën. In het circus krijgen ze af en toe een slangendouche. Ze reizen elke dag ongeveer 10 km, ze zijn vooral 's nachts actief als ze gaan grazen en in groepen van maximaal 100 dieren leven. In het circus zijn ze alleen, hebben ze een zeer beperkte ruimte, kunnen ze niet grazen en worden ze ook gedwongen om onnatuurlijk gedrag te vertonen.

giraffen: in de natuur zijn ze gezellig en vredig, ze leven in groepen van verschillende individuen en bestrijken grote gebieden op zoek naar voedsel, omdat ze een zeer gespecialiseerd dieet hebben op basis van bladeren en knoppen die reiken vanaf de hoogste boomtoppen.

Vanwege hun grootte zijn hun transport en accommodatie vrij ingewikkeld, en omdat ze ook moeilijk te temmen zijn, is hun show beperkt tot het maken van hen over de baan.

Giraffen, als herbivore dieren, zijn constant alert, zelfs als ze rusten, en in het circus neemt deze toestand toe, waardoor ze veel stress veroorzaken, ook verergerd door het gebrek aan ruimte.

DIERENWELZIJN

Gebaseerd op feiten die uit de eerste hand door de journalist zijn waargenomen en geverifieerd, of gerapporteerd door betrouwbare en goed geïnformeerde bronnen.

Net als een half duizend Spaanse gemeenten, zal Madrid ook geen shows met dieren in het wild toestaan

Infocircos, een coalitie van entiteiten, is op zoek naar een centrum om te leven wanneer ze worden vrijgelaten, terugkeren naar hun natuurlijke habitat is geen optie

Veel van de dieren komen uit illegaal verkeer, anderen uit de circuswereld

Vigo en Kumba kwamen als eerste aan. Twee jonge leeuwen die in hun vorige leven reageerden op de namen Simba en Mufasa. Toen ze, na de quarantaine van strengheid, naar de buitenfaciliteiten van het centrum gingen dat hen had gehost ze waren bang om struiken en struiken te zien.

Ze hebben nooit geleefd waar ze hadden moeten wonen. Zijn nieuwe huis - een omheind en natuurlijk land van 1792 vierkante meter - leek weinig op de kleine wagons waar ze hun dagen doorbrachten. Ze hebben evenmin het kenmerk van leeuwen, omdat hun vorige eigenaars ze aan chemische castratie hadden onderworpen. In het begin brulden ze niet eens. De aankomst van dit paar katten in het opvangcentrum in mei 2017 betekende het begin van het einde van circussen met wilde dieren.

Deze acht jaar oude broers die deel uitmaakten van Circus Europe waren de eersten die vrijwillig werden toegewezen aan een reddingscentrum - AP Primadomus, gevestigd in Villena, Alicante - met de toezegging van de eigenaren om niet meer wilde dieren in hun shows te gebruiken. De andere huurders waren aangekomen na te zijn gered of afgeleverd na confiscatieoperaties. De meerderheid komt uit illegaal verkeer en anderen, zoals Vigo en Kumba, uit de circuswereld.

Achter het plan om circuseigenaren te motiveren om vrijwillig hun dieren over te dragen, zijn Infocircos, een coalitie van entiteiten voor de bescherming van dieren en dieren in het wild, waartoe ANDA, FAADA en AAP Primadomus behoren, onder anderen.

Veterinaire ondersteuning

Volgens Alberto Diez, directeur van de National Association for the Defense of Animals (ANDA), heeft zijn project om een ​​einde te maken aan het gebruik van dieren in circusvoorstellingen een wetenschappelijke basis. Ze worden ondersteund door rapporten opgesteld door de Europese Veterinaire Federatie en door verschillende veterinaire scholen in Spanje die stellen dat "het onmogelijk is om correct te handhaven of te voldoen aan de behoeften van een wild dier in een rondzwervende gevangenschap". Het brengt ook enorm veel leed met zich mee, houdt een gevaar voor de openbare veiligheid in en brengt de diergezondheid in gevaar.

Er zijn steeds meer gemeenten vrij van circussen met wilde dieren in Spanje, al ongeveer een half duizend. De burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, kondigde eind januari aan dat de circussen die wilde dieren in hun shows gebruiken, niet in de hoofdstad kunnen worden geïnstalleerd.

In december 2018 werd de Valenciaanse Gemeenschap de zesde autonome gemeenschap die het verbod op circussen met dieren goedkeurde, volgens de stappen van Catalonië, de Balearen, Galicië, Murcia en La Rioja. Met betrekking tot de goedkeuring van deze maatregel heeft Marta Merchбn, coördinator van Infocircos, verzekerd dat "dit nieuwe verbod een niet te stoppen trend bij de conversie van circussen in shows zonder dieren, zowel binnen Spanje als op Europees niveau, waar de meeste landen het gebruik van wilde dieren in circussen zijn gestopt. "

Ondanks deze trend waar Merchбn over spreekt, in Europa zijn er nog steeds landen waar circusvoorstellingen met dieren nog steeds zijn toegestaan. Onder hen zijn Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Het nieuwste Eurogroep voor dieren rapport -Wilde dieren in EU-circussen: problemen, risico's en oplossingen (Wilde dieren in Europese circussen: problemen, risico's en oplossingen) - voorkomt het aantal gevaarlijke incidenten in circussen in de hele regio. Dit is het geval van de tijgerin die het bewustzijn verloor in de volledige show (in het circus van de gebroeders Baddasбrov in Rusland) en werd gedwongen om de functie voort te zetten.

Zonder verder te gaan, werd op 2 april 2018 een groep olifanten vrijgelaten na een ongeval tijdens het reizen in een vrachtwagen en gedwongen om de A-30 in Pozo Caсada (Albacete) te snijden. Een van hen is overleden. Weken voor dit evenement waarschuwde een buurman van de extreme gemeente La Garrovilla voor de aanwezigheid van een nijlpaard in het midden van de straat. Het dier, Pipo genaamd, penetreerde een circus en was volgens Infocircos de vijfde keer dat hij ontsnapte.

Circussen met wilde dieren in Spanje

Alberto Diez zegt dat "er momenteel ongeveer acht Spaanse circussen met wilde dieren zijn", waaronder grote katten, olifanten, nijlpaarden of krokodillen onder hun 'sterren'. In het rapport Eurogroup for Animals zijn er negen gekwantificeerd. Dit zijn cijfers zonder rekening te houden met wilde dieren die de afgelopen twee jaar vrijwillig zijn toegewezen. Tien erkent dat het kennen van het exacte aantal wilde dieren die in circussen in Spanje optreden, wordt bemoeilijkt door het zwerven van dit soort shows. Hij is echter van mening dat het plan dat zij van Infocircos hebben, perfect levensvatbaar is. "Het moet een geleidelijk proces zijn," waarschuwt hij, omdat Het is moeilijk om onmiddellijk geschikte huizen voor deze wezens te vinden.

Wanneer circusdieren in Spanje worden 'vrijgelaten', zijn er verschillende opties: ga naar een opvang- en opvangcentrum zoals Primadomus (de enige die gespecialiseerd is in circusdieren in Zuid-Europa) of als de Mona Foundation of Rainfer - deze twee exclusief voor primaten, worden overgebracht naar een dierentuin of iets dergelijks of verplaatsen naar een toevluchtsoord in het buitenland.

Terugkeren naar zijn natuurlijke habitat is geen optie. omdat de meesten in gevangenschap werden geboren en niet konden overleven. Er zijn weinig gevallen van Spaanse circusdieren die nu in een staat van semi-vrijheid leven en in uitzonderlijke situaties zijn geweest. Zoals dat van Natasha, een leeuwenwelp gered door de Raъl Mйrida Foundation, die werd verplaatst naar een natuurreservaat in Zuid-Afrika. Een soortgelijk lot is Nala, een leeuwin die na te zijn gered door AAP Primadomus van een illegale circusfokker en een jaar in revalidatie heeft doorgebracht in de faciliteiten van de NGO, aan het einde van het jaar naar het Lions Rock-reservaat is gereisd.

Wat betreft de dieren uit de circuswereld die vrijwillig zijn afgestaan ​​door hun eigenaars, zijn na Vigo en Kumba meer gevallen toegevoegd. Het tweede geval vond plaats in september 2017. Bij die gelegenheid schonk het Wonderland-circus zeven tijgers en een leeuw die in de Villena-faciliteiten kwamen wonen. Later in juni 2018 reisden vijf van hen naar wat hun permanente thuis zal worden, de dierentuin op het Britse eiland Wight.

Maanden later, tussen januari en februari 2018, ontving Primadomus nieuwe huurders. Twee leeuwen en een tijger uit het circus Frankrijk. Tijdens het onderhandelen over de voorwaarden van de overdracht, de katachtigen ze bleven opgesloten in wagens in slechte omstandigheden voor een lange periode. De laatste die werden overgedragen - in augustus vorig jaar - waren vier tijgers, zonder het circus te kennen waarin ze werkten. Ze zijn overgebracht naar de dierentuin El Bosque in Asturië en naar Aitana Safari in Alicante. Om de katachtigen te verwelkomen, voerden beide dierentuinen fondsenwervingscampagnes uit.

Raquel Lуpez, advocaat bij het dierenrechtkantoor van DeAnimals, heeft in sommige van deze zaken bemiddeld. Zoals hij uitlegt, is het grootste probleem dat Spanje heeft met betrekking tot het verbod op het gebruik van dieren in circussen, dat "er zijn geen plaatsen om ze onmiddellijk in te nemen"Een groot deel van de centra met de juiste voorwaarden om ze te ontvangen is verzadigd of overweldigd, zoals het geval is met Rainfer of Primadomus. Bovendien, als het gaat om vrijwillig afgestaan, geven de eigenaren er de voorkeur aan overgebracht te worden naar nabijgelegen faciliteiten - niet naar het buitenland - om ze af en toe te kunnen bezoeken via de link die ze met hen hebben gegenereerd.

Trauma's en gezondheidsproblemen

In slechts één van de gevallen zijn de eigenaren de dieren komen bezoeken na de stopzetting, zegt Berta Alzaga, lid van het communicatieteam van AAP Primadomus. Hoe dan ook, het specificeert dat de bezoeken zo ver mogelijk uit elkaar liggen om het proces van dissociatie met mensen niet te veranderen. In het opvangcentrum van Villena komt 80% van de grote katten uit circussen of fokkers die aan deze wereld zijn gerelateerd. Aanvankelijk werd gedacht dat het een plaats van tijdelijke ontvangst zou zijn, maar ze hebben huurders die jarenlang blijven. De dieren komen aan in hun faciliteiten om een ​​lang herstelproces te ondergaan.

Alzaga zegt dat vertonen meestal zelfgestuurd gedrag (zoals zichzelf pijn doen), huid-, spier- en gewichtsproblemen, onder andere gevolgen. Silas en Govani uit Circus Frankrijk kwamen bijvoorbeeld erg dun aan en hadden moeite met lopen. Ze zijn beetje bij beetje aan het toenemen, op een gecontroleerde manier. Andere katachtigen vertonen gedrag van voorbijgaanddat wil zeggen, ze maken steeds opnieuw dezelfde route op korte afstand. Als herinnering aan zijn wandeling in de paar vierkante meter van zijn wagen.

animalescirco2.jpg

De eigenaren maken zich zorgen over het lot van de dieren: ze merken dat het onmogelijk is om te blijven betalen voor de dure zorg en de grote dierentuinen hebben gezegd dat het moeilijk is om ze te ontvangen.

"We wachten op een reactie van de regering met betrekking tot wat er met onze dieren zal gebeuren", zegt Armando Cedeño, president van de National Union of Businessmen and Artists of Circuses (Uneac), die tientallen circusondernemers samenbrengt.

Ondertussen blijven op een boerderij in Tizayuca, een gemeente in de buurt van Mexico-Stad, verschillende circusaanhangwagens geparkeerd. In sommige stacaravans slapen nu werkloze kunstenaars, naast voorzieningen met tijgers, jaguars, zebra's, lama's, paarden en dromedarissen.

Ondanks alles gaat de temmer Bruno Raffo door met zijn dagelijkse routine. Vroeg in de ochtend maakt hij de kooien schoon, voedt hij dertien tijgers waarop hij toezicht houdt en maakt hij ruimte voor hen om te oefenen.

animalescirco3.jpg

Raffo, een Argentijnse familie van tamers met kraslittekens op zijn armen, zegt dat de kosten van het houden van de tijgers bijna $ 200 per dag zijn. Tel daarbij de salarissen van zorgverleners en gespecialiseerde dierenartsen op.

"De meeste arbeiders gingen naar hun huizen, anderen zijn hier op het terrein geparkeerd in afwachting van een nieuwe kennisgeving, ik moet hier zijn met de dieren om te zien wat er later gedaan kan worden", zegt Raffo.

Het vinden van tijgers, giraffen, olifanten en beren is niet eenvoudig.

In grote openbare dierentuinen zoals Chapultepec, beheerd door de regering van de Mexicaanse hoofdstad en zeven hectare groot, vinden ze het niet erg haalbaar om exemplaren zoals Raffo-tijgers te ontvangen, omdat het een groep van veel dieren is die eraan gewend zijn samen te zijn.

leonpayaso5.jpg

"We hebben al een verzamelplan waar we een gevestigde capaciteit voor dieren hebben die we in goede staat kunnen houden en het zou contraproductief zijn om aan zulke grote groepen te denken," zei Arturo Rivera, algemeen directeur van dierentuinen en dieren in het wild bij de regering van de hoofdstad.

Om te proberen een oplossing te vinden, evalueert de federale overheid welke voorzieningen, van openbare en particuliere dierentuinen tot wetenschappelijke onderzoekscentra of centra voor ecotoerisme dieren kunnen ontvangen.

Particuliere dierentuinen zoals Africam Safari, een van de grootste in het land waar dieren los zijn en bezoekers met de auto rondlopen, zijn bereid geweest om te helpen met verplaatsing van dieren. Maar ze zeggen dat het een complex proces is.

"Het hangt grotendeels af van de fysieke en mentale toestand van de dieren zelf om zich aan te passen", zegt de directeur, Frank Carlos Camacho.

Video: Gepensioneerde racepaarden gered van de slachtbank (December 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send