Dieren

Hoe is de Andalusische Podenco

Pin
Send
Share
Send
Send


de Andalusische Podenco Het is een hondenras afkomstig uit Spanje, met name Andalusië. Het zijn zeer vergelijkbare honden als andere Iberische rassen zoals de Ibiza-hond, de kanarie of de Portugees.

Er zijn verschillende controverses geweest over hun voorouders en oorsprong, maar tot op heden wordt het beschouwd als een hond die door de Feniciërs in de 5e en 6e eeuw v.Chr. Door de Feniciërs uit het Midden-Oosten werd geïmporteerd. Genetische studies hebben dit aangetoond, maar dit ras heeft ook fylogenetische relaties met de rest van Europese jachthonden, waarschijnlijk vanwege het mengsel met de eerste continentale honden.

Ondanks dat het een inheems en oud ras was, was het pas in 1990 toen hij de wereld van de officiële cynologie betrad, met de oprichting van de raceclub. In 1992 zou de RSCE de Andalusische Podenco herkennen als een patroon of raciale standaard. Ondanks dit, is het ras nog niet erkend door de FCI of enige andere internationale cynologische vereniging gezien de grote toevalligheden van de Portugese Podenco.

EIGENSCHAPPEN

De Andalusische hond is een robuust, compact, sterk en gespierd ras. Het heeft een goed geproportioneerde, sterke en piramidale hoofdstam. De nek is bijna recht, middelgroot, cilindrisch van vorm en met brede inzet in het hoofd en de romp. Bovendien is het van grote spieren en presenteert het een huid die goed aan het lichaam is gehecht. De uiteinden zijn van gemiddelde afmetingen. Het heeft een sterk spierstelsel en brede ellebogen, prominent en parallel aan het middelste vlak van het lichaam. De achterpoten zijn perfect loodrecht en met een spierontwikkeling. Zijn voeten hebben een afgeronde vorm, met sterke vingers.

Bovendien zijn er in dit hondenras drie soorten hoogten. In het grote formaat zijn mannen tussen 54 en 64 centimeter lang en vrouwen tussen 53 en 61 centimeter. In de gemiddelde grootte zijn mannen tussen 43 en 53 centimeter en vrouwen tussen 42 en 52 centimeter. Ten slotte variëren mannen in het kleine formaat tussen 35 en 42 centimeter en vrouwen tussen 32 en 41 centimeter.

Het heeft een zeer gevarieerde vacht. Heel hard en lang, zijdeachtig en lang of kort en fijn. De kleur is meestal wit, wat kan bestaan ​​in de varianten zilver, mat, ivoor of kaneel, met al zijn mogelijke varianten.

Zijn ogen zijn klein van formaat en afgerond. De pigmentatie op de rand van de oogleden moet overeenkomen met de kleur van de truffel of vacht. Het heeft driehoekige oren, rechtopstaand en met het stompe uiteinde. Het heeft een snuit korter dan de helft van de totale kopgrootte en een ronde neus, middelgroot en met de neusgaten wijd open. Zijn kaak is goed ontwikkeld en gaat geleidelijk gepaard met sterke kaken.

De staart van dit type hond is van lage implantatie, maar sterk en bedekt met overvloedig haar. Het wordt nooit gesneden en vertoont tegen het einde de neiging om wat witte vlekjes te geven met voorbeelden van kaneelkleur. De schedel regionaal is convex, met enigszins duidelijke occipitale uitsteeksel.

Wat betreft hun gedrag, moet worden opgemerkt dat deze soort een grote intelligentie heeft en erg sociaal is. Het is evenwichtig en aanhankelijk, zeer trouw aan zijn eigenaar. U zult altijd attent zijn om uw veiligheid te garanderen en een grote capaciteit voor training hebben. Soms wantrouwt hij vreemden en gedraagt ​​hij zich als een grote bewaker wanneer hij de afwezigheid van zijn meester opmerkt. In dat geval kan het enige agressiviteit vertonen.

GEBRUIK

De Andalusische jachthond is een hond die wordt geboren om te jagen, zeer goed bestand tegen vermoeidheid. Het is snel in zijn zoektocht en wordt gebruikt voor zowel klein als groot spel. Het is een uitstekende haar- en verenverzamelaar in water of op ruw terrein.

Het heeft een gezichtsvermogen, geur en sterk ontwikkeld oor, waardoor het vooral goed is bij de jacht op konijnen. Een van de meest typische functies van de grote hond is het begeleiden van de windhonden tijdens de jacht op haas. Opgemerkt moet worden dat de podenco niet over het stuk loopt, het niet bang maakt, maar subtiel werkt, op dezelfde manier dat het door de tunnels en doorgangen beweegt die de stukken in het kreupelhout maken.

ETEN EN ZORG

De voedselbehoefte van de podenco varieert tussen 1.350 kilocalorieën per dag voor mannen en 1.200 voor vrouwen. In de exemplaren die voor de jacht worden gebruikt, moeten deze waarden worden verhoogd om de grote energie-uitgaven die ze uitvoeren tegen te gaan.

Ook is dit hondenras niet vatbaar voor problemen en ziekten, dus het hoeft niet verder te gaan dan de basis- en veterinaire zorg die alle honden gemeen hebben. Opgemerkt moet worden dat het voortdurende oefening vereist om het gezond en evenwichtig te houden. Bovendien is het, net als bij andere jachthonden, handig om na elke dag in het veld een periodieke inspectie uit te voeren om mogelijke vastzittende pieken of parasieten in de huid of het haar te ontdekken. Wat de vacht betreft, is het raadzaam deze wekelijks met een rubberen handschoen te borstelen. Je hebt weinig badkamers nodig, meestal één per maand.

De Andalusische podenco is een jager bij uitstek, met een goed sociaal karakter. Jagen van zon tot zon. Het is veelzijdig en moeilijk

De Andalusische podenco is de meest erkende jachthond in Spanje en in werkelijkheid ontbreken er geen redenen. Rustiek dier, met grote weerstand tegen ziekten, gematigd in zijn dieet, en veelzijdig in termen van jacht.

Het is een jager bij uitstek, met een goed sociaal karakter. Jagen van zon tot zon. Het is veelzijdig en moeilijk. Hij was in het veld, jagend, nuttig, eeuwenlang, hoewel maatschappelijke instellingen de rug toekeerden.

De gespecialiseerde hondenrassen raakten in de mode, waardoor ze naar buiten ons land gingen zoeken. Engelse en Duitse honden vulden onze kennels. Waarom kijk je naar de podenco?

Dat was de dorpshond, de jagershond weg van de meest commerciële jachtcircuits, van de jachtorganisaties.

maar de Andalusische podenco is veel hond zich overgeven aan zoveel domheid. Deze hond bleef en kwam uiteindelijk tevoorschijn als een van de meest complete Spaanse jachtrassen. Het kan niet anders.

De Andalusische Podenco kan op bijna alles jagen, het is onverslaanbaar voor het konijn en even effectief voor de patrijs als een proefhond, om nog maar te zwijgen over zijn duizendjarige dienstverband als de basis van de Spaanse rehala's in de bergen.

Het is een hond voor alle soorten land, reageert verstandig op zijn omgeving, de berg, de struik, het braakliggende, droge land of geïrrigeerd door beekjes en rivieren, geen enkele jager vindt het moeilijk.

Zijn belangrijkste jachtstuk is het konijn, hij werkt als een goede lifter en volgt hardnekkig het spoor, met dezelfde neus, hetzelfde gezichtsvermogen en hetzelfde gehoor, het enige ras dat deze drie zintuigen in gelijke mate gebruikt om te jagen.

Zijn oren altijd kijkend naar de lucht, breed aan de basis en aan het einde gericht, zeer mobiel, zijn aangepast om de kleinste geluiden op te vangen die het konijn tijdens zijn vlucht uitzendt.

De Andalusiër is de meest erkende jachthond

De positie van de ogen, Klein, schuin, amandelvormig, iets lateraal, biedt een brede kijkhoek en bescherming tegen het intense licht van Andalusië.

Zijn brede neuzen, breed, die longventilatie vergemakkelijken, zijn begiftigd met een geur van grote finesse en het vermogen om gemakkelijk de geuren van de verschillende stukken te onderscheiden.

De podenco jaagt met intuïtie en gemak, of tenminste dat is de indruk die de jager krijgt als hij zijn honden ziet werken. Ze verslaan het juiste, het noodzakelijke, inzichtelijke voor de trucs van het konijn, ze zijn erg snel van bewegingen en vertonen een hevige behendigheid.

De borst iets verlaagd, boven de ellebogen, vergemakkelijkt een grote bewegingsvrijheid van de vorige ledematen, die niet worden gehinderd door het wrijven van de ellebogen met de borst, waardoor abrupte richtingsveranderingen worden vergemakkelijkt.

Ze zijn misschien geen spectaculaire jacht omdat ze de plasticiteit van het monster missen, maar ze zijn praktisch en effectief als geen ander.

Het is begiftigd met veel achtergrond, zijn fysieke weerstand lijkt geen einde te hebben en doseert zijn energieën gedurende de dag van de jacht, zodat het in uithoudingsvermogen de meeste hondenrassen overtreft.

De huid is goed bevestigd aan het lichaam, die die grote weerstand begunstigt. Een ander van zijn deugden, om in gedachten te houden, is dat ze geboren zijn en zeer bezitterige verzamelaars, ze leveren het stuk nooit af aan iemand anders dan de eigenaar.

Lokaliseer de gewonde delen effectief en herstel ze zelfs op de moeilijkste plaatsen. Zijn droge en langwerpige kop, met een smalle en lange snuit, laat het toe om tussen de meest gesloten struiken op te laden.

Persoonlijk heb ik het grote geluk gehad om te kunnen jagen met mijn podenco "pepe". Naast mijn trouwe jachtgenoot werd hij een uitstekende metgezel. Mijn excuses voor mijn gebrek aan objectiviteit. Is mijn hond

Kofferbak, staart en nek

Een snelle hond is niet hetzelfde als een snel bewegende hond. De Andalusische podenco is de laatste. Het moet gaan van de gespannen rest van bijvoorbeeld een stop tot de zeer snelle beweging van een aanval om uit de struik te komen met het stuk in de mond. En ik spreek niet alleen over een stuk haar, want ik heb wat podenco gezien van 'veel mond', zoals we zeggen dat de podenqueros bij het verwijzen naar specimens die veel jachttanden nemen, uit de struik komen met een patrijs die erin gevangen zit Tijd om de vlucht te beginnen. En het vangen van tandenjacht zou in de plannen van elke hobbyist moeten passen. Wie houdt er niet van dat uw hond tanden opneemt, u kunt uw ras beter veranderen. Ik vergelijk deze snelle aanvalsbewegingen, in de exemplaren die het het beste uitvoeren, vaak met de aanval van een adder, om het goed te zien moet je het in slow motion doen.

Voor deze mobiliteit is een vrij kort lichaam (zoals vastgesteld door de officiële norm) en goed gespierd nodig, vooral in het dorsale en lumbale gebied, met een soort strakke en vezelachtige spier, hetzelfde voor korte en snelle inspanningen en het tegenovergestelde van het opgezadelde en langwerpige lichaam van andere soorten honden, geselecteerd voor andere functies.

De borstkas moet vrij breed zijn, meer bij mannen, maar ook iets dieper dan bij vrouwen om een ​​goede ribbenkast te huisvesten, zonder het uiterste te bereiken er uit te zien als een krachthond. Natuurlijk wordt de buitensporige nabijheid tussen de ellebogen in rechte aplombs als defect beschouwd. De podenco besteedt minder energie aan de jacht dan andere dravende of galopperende honden, omdat de jacht een lichte wandeling moet zijn en alleen in de race moet gaan als hij het stuk vooruit neemt. De hond die als volwassene op jacht gaat naar het ras, werkt gewoon niet. Dit maakt zijn weerstand gemeten in uren van prestaties in het veld, als het een hond is met een longbox en spierstelsel zoals ze zouden moeten zijn en op de juiste manier wordt gevoed, zeer hoog is, zelfs hem meerdere dagen achtereen achtervolgend. Naarmate de podenco's ervaring opdoen, worden ze veel meer gedoseerd en lopen ze alleen wanneer het echt nauwkeurig is, waardoor de jager leert om bijna direct naar de plaatsen te komen die de jacht dierbaar zijn.

Dit is het belangrijkste onderdeel bij het definiëren van een hondenras. Het moet een piramide-stam zijn, zoals bij alle wilde honden, met een mesocefale schedel en van dezelfde lengte als die van de snuit, met een kleine uitgesproken stop en geen uitstekende oogbanen, zodat ze zo min mogelijk worden beschadigd in riet of ander onkruid. scherp of scherp. De buitenste ooghoek moet in lijn zijn met de geboorte van het oor. De oren moeten medium zijn ingebracht, volledig rechtopstaand in een staat van aandacht, evenredig aan de grootte van het specimen, en enigszins mobiel naar de zijkanten toe, om ze als een radar te oriënteren, omdat het oor een van de belangrijkste is wapens in de jachtvandaar dat de dagen van sterke wind het ergst zijn voor de podenqueros. Tegelijkertijd moeten de oren intrekbaar zijn, om ze snel terug te gooien wanneer ze naar het struikgewas worden geconfronteerd met de snuit voor en onder, wat zo zou moeten zijn. Als een Andalusische podenco een dik en scherp struikgewas binnenkomt, van dezelfde hoogte of hoger, alsof het een paard is, met de handen vooraan en de oren vergiftigd, slecht.

De lippen moeten worden aangepast aan de kaak, zonder het uiterlijk van hangende belfo's en met sterke en goed gemarkeerde maxillaire spieren. Het kunstgebit moet volledig zijn in de kopieën die geschikt zijn voor reproductie, tot het punt dat een man die meer dan één premolaar mist, geen recht heeft om te worden geregistreerd in het register van hondenrassen (RRC). Een goede Andalusische jachthond moet echter de levend gevangen tand jagen, dus als we het loslaten, kan het weer blijven lopen.

De ogen moeten klein en rond zijn, of licht amandelvormig, honingkleurig. Blauwe ogen kunnen een symptoom zijn van albinisme, vooral bij exemplaren met een overheersing van de witte laag. Ten slotte moet de look frontaal zijn, net als die van elk goed roofdier.

tips

Ze moeten rechte aplombs en open hoekingen hebben, met sterke onderarmen en lange armen in verhouding tot het lichaam, met goed gemarkeerde spieren in de romp en onderarmen, dat zijn de delen die het meest duwen om het naar de snelle sprint te lanceren. De armen, hoewel ze niet zo dik mogen zijn als bij andere jachtrassen, moeten een gevoel van kracht en rustigheid geven, op dezelfde manier als de armen van een wilde hond in verhouding tot zijn lichaam. De voeten moeten afgerond zijn, noch van kat noch van hazen, met gebogen vingers, hoewel niet overdreven. De voeten 'van de haas' hebben, afgezien van dat ze als defect worden beschouwd, frequente nagelonderbrekingen op droog land, vooral in de poging om het lichaam van rust te lanceren of te galopperen. Nagels zijn wit of bruin, nooit zwart. De harde pads, zeer moeilijk te zweven bij voldoende geketende honden.

Karakter in de jacht en in zijn kennel

Terwijl op zijn rustplaats, blijft de volwassen podenco meestal cast of in een houding van rust. De podenco is zeer spaarzaam aan het eten, tot het punt dat veel nieuwe podenquero's geloven dat hun hond niet eet omdat hij ziek is. Zijn karakter moet sociaal zijn, opgewekt met zijn eigenaar en onschadelijk tot extreme grenzen, vooral met kinderen, met wie hij graag speelt, hoewel vrij achterdochtig voor vreemden, een functie die gedurende vele jaren is verbeterd, zodat niemand ze konden worden benaderd wanneer ze op weg naar hun eigenaar of hun huis jaagden, de nachten dat ze werden vrijgelaten om alleen te jagen.

Jagend moeten ze sereen zijn, hoewel niet traag, doserend en van rust naar snelle beweging met een snelheid typisch voor een ongedierte. De collectie is aangeboren zodra ze de hiërarchie van hun eigenaar aannemen. Ze hebben de neiging om de geheugenjager te leren zodra ze een paar keer reizen, vandaar dat als we ze meenemen naar de jacht waar geen jacht is, velen angstig en niet vastzitten in de jachtgeweerkoppen rechtstreeks naar waar ze weten dat er is.

de jachtstijl in de podencos We hebben al bij andere gelegenheden gesproken. Tijdens het gesloten seizoen moet je regelmatig sporten in open ruimtes, omdat het, zoals gezegd, heel stil is in zijn toevluchtsoord.

Totale jager van nature

Het uitgestrekte Andalusische landschap is het middel dat dit jachthondenras heeft gesmeed. Een land gekenmerkt door zijn hoge temperaturen en gebrek aan regenval, waarin het droge seizoen wordt verlengd tot zes maanden - en meer - en temperaturen die vele malen veertig graden overschrijden worden geregistreerd, wat maximale verdamping impliceert. De Andalusische podenco moest dus droog, mager, rustiek en sober worden geboren in hun eisen, weinig vragen en veel geven. Hij is de vertegenwoordiger van een land waar hij die niet voldoet het niet waard is.

de Andalusische Podenco is een jachthond uniek en uitzonderlijk voor de Spaanse bergen. Van de verschillende populatie podenquiles van ons land, de Ibicenco, de Canarische en de Andalusiër, is deze laatste mogelijk de meest klootzak voor het oorspronkelijke type van het ras, dat op de eilanden meer oprecht is bewaard. We moeten niet vergeten dat de oudste overblijfselen van het bestaan ​​van honden van het type Podenco teruggaan tot ongeveer negenduizend jaar vóór Christus, met name in de Sahara-steppe, in het Mesolithicum.

Volgens Przezdziecki in zijn boek Le The Hounds in Prehistory ’, kwamen de podenco's in handen van de Feniciërs in Hispania. Terwijl op de Canarische eilanden en de Balearen, vanwege het isolatie-effect dat door insulariteit werd gecreëerd, er nauwelijks sprake was van miscegenatie met andere rassen, op het schiereiland, op het Andalusische platteland, kruiste het al snel paden met honden, trackers of monsters van het land. Dit resulteerde in een dier met een kleinere gestalte dan de Ibiza-hond maar met betere jachtkwaliteiten - omdat het niet alleen beperkt is tot konijn- en veel meer volgzaam, wat een gemakkelijkere hantering van het dier door de jager mogelijk maakt, en met een opmerkelijk minder intraspecifieke agressiviteit, wat de integratie ervan in je remake en allerlei soorten kragen.

In de Spaanse middag wordt het in zowel groot als klein wild gebruikt om achter het konijn aan te gaan, en af ​​en toe wordt het ook gebruikt voor de haas en zelfs de patrijs. Het is vermeldenswaard dat sommige een monster zo stevig en duurzaam hebben als de beste retriever kan hebben. Met dikke functies kunnen we zijn jachtactie tussen die van de plaatsen speurhonden (honden en tikken) en de race (windhonden), omdat hij niet als de eerste kan zijn om zijn neus minder slim te zijn, of als de tweede om minder snel te zijn dan hardlopers, zelfs wanneer hij in zijn jachtactie hem volgt, vangt en rent het stuk Het is de enige hond die echt jaagt met zien, ruiken en horen.

Mode gratis

Ongetwijfeld heeft de late binnenkomst van de Andalusische podenco in de annalen van de officiële filmbeelden de race op geen enkele manier geschaad. de Royal Canine Society of Spain erkende het bestaan ​​ervan pas in 1992, wat de paradox gaf dat er in die tijd meer podenco's waren in de Andalusische landbouw dan de totale som van de resterende inheemse rassen over het hele nationale grondgebied. En ik zeg dat het geen kwaad deed, en ik zou bijna bevestigen dat het gunstig was, want terwijl andere inheemse rassen moesten concurreren met inheemse rassen, die in het algemeen door hen werden ontheemd - de Spaanse jachthond door de Franse honden, of onze Burgos en retrievers door Navarra-honden toont Britten, er was geen race die kon concurreren met de Andalusische podenco's in hun prestaties in het veld.

Als een onbeweeglijke farallon, de Andalusische Podenco doorstaan ​​alle modes van mode dankzij zijn functionele prestaties en zijn vermogen om zich aan te passen. Het is een jachthond voor jagers, een hond weg van de grillige wereld van cinefiele structuren, waar de persoonlijke smaak van deze of die rechter of mode de waarde van honden oplegt boven hun functionele kwaliteiten. Door de late erkenning kon het ras op natuurlijke wijze worden geselecteerd, met behulp van het hulpprogramma als een schaal en die nutteloze exemplaren voor de jacht elimineren, hoe mooi ze ook waren. De tweedeling tussen het opvoeden van een jachthond of het opvoeden van een hond met papieren (stamboom) heeft veel jachthondrassen diep beschadigd, gelukkig niet de Andalusische hond.

Klein spel

Geen enkel hondenras is zo echt kenmerkend voor het Middellandse-Zeegebied als de podencos, het ecotype van de conejero-hond. De Andalusische podenco's in middelgrote en kleine omvang, zowel in steil als hard haar, zijn een van de beste opties voor de konijnjachtfan. Af en toe heb ik controverses bijgewoond over de voordelen van een bepaalde maat of mantel om in de braamstruiken te jagen, maar de waarheid is dat in de genoemde typen deze verschillen naar een tweede termijn gaan wanneer we een koppige hond, jager, met de stuwkracht vinden dat kenmerkt de race. Deze podenco's reageren goed in de meest uiteenlopende landen en jachtgebieden, zoals blijkt uit hun wijdverspreide verspreiding in de Andalusische gemeenschap en in het zuidelijke deel van Castilla-La Mancha.

Of het nu in de bergen is of op de vlakten, in de braamstruiken of de stekelige peren, of de vegetatie rijk of schaars is, zacht of arisca, de middelgrote en kleine podenco is een winnende optie voor het konijn, de haas en de patrijs in de sprong . Het is een genoegen om ze het onkruid te zien bedekt met kreupelhout en de sotos om konijnen met luid geblaf uit te zetten, degenen die na een lange race achtervolgen.

De Andalusische podenco's zijn in staat bijna alles, en je moet ze in hun dubbele staat zien werken als een konijnenheffer en jager langs het pad om de diepe betekenis van een oude jachtstijl te begrijpen, dankzij de effectieve prestaties bewaard gebleven. Het zijn honden die slaan wat nodig is en snel werken, die geen energie verspillen in het geven van spektakel maar dat ze het doseren, vandaar hun reputatie als onvermoeibaar in de bush.

Perfect voor het jagen op haar

Als we de morfologie, het uiterlijk van een hond observeren, zien we hoe het is aangepast voor zijn aanpassing aan een type jacht en specifieke stukken, waarmee we zijn jachtstijl kunnen afleiden. Goed gedefinieerde morfologische kenmerken wijzen op de podenco als een onbetwistbare konijnenjager. Bij het analyseren van de fysieke structuur zien we een middelgroot tot groot oor, vergiftigd, naar voren gericht maar uitgerust met grote mobiliteit om het geluid van het konijn in zijn bewegingen op te vangen.

De ogen zijn semi-lateraal geplaatst, waardoor u een panoramisch zicht krijgt, een brede gezichtshoek om te detecteren hoeveel er in uw omgeving gebeurt. Het heeft een lupoïde kop, droog en fijn, met een lange snuit die tussen de braamstruiken kan worden ingebracht om het gehurkte konijn te bijten. Zijn borst, weinig gedaald, bevindt zich in de beste exemplaren boven de ellebogen. Een dergelijke kist belemmert de mobiliteit van de vorige ledematen niet en vergemakkelijkt abrupte richtingsveranderingen, dus noodzakelijk voor de eigenaardige zigzagging van het konijn bij het ontsnappen door het kreupelhout. De ingetrokken buik, nooit agalgado, en de zeer gespierde rugleden staan ​​de spierspanning toe die het nodig heeft voor de sprong, die indrukwekkende boten die het tussen de ondergroei geeft om de vlucht van het konijn te observeren.

Andere kenmerken van zijn fysiognomie tonen ons ook zijn perfecte aanpassing aan de Spaanse middag, gekenmerkt door hoge temperaturen. De huid is goed bevestigd aan het lichaam, zonder de vetachtige pluim, waardoor u op de warmste dagen kunt werken zonder uw gezondheid in gevaar te brengen, en strakke voeten, met goed geplukte vingers, die nodig zijn om door droog en droog terrein te bewegen.

Jachtmodus

De jachtstijl van de honden is zeer persoonlijk en laat duidelijk zien dat hij een specialist is. Het hoofd van het hoofd is dat van een hond die op zoek is naar het spoor op de grond, daarom heeft het de neiging om laag te gaan, met de neus niet te ver van de grond. De staart, die een brede boog vormt, geeft met trillingen de fasen van het zoeken aan. De oren wisselen de maximale erectie tijdens het zoeken af ​​met een lagere perceptuele spanning, maar zonder ooit te worden ontspannen. Wanneer de podenco een stuk haar detecteert, is er een harmonieuze samensmelting van fysieke, psychische en fysiologische kwaliteiten die de toon van stem, beweging en psychische balans omvatten. Door zijn aard gebruikt het bij het jagen op al zijn zintuigen (geur, zicht, gehoor), maar ook zijn hele lichaam, omgezet in jachtenergie, evenals een kwaliteit die uniek is en geen ander ras van jachthonden heeft: De sluwheid. De podenco is in staat om te bedriegen en bedrog te voorkomen, jaagt heimelijk, stil, wanneer de omstandigheden het vereisen, maar het is een onruststoker, met die rauwe en opvallende hartslag die hij bezit wanneer dat nodig is.

De podenco loopt niet over het stuk, het maakt het niet bang, het werkt met een methode, met subtiliteit, op dezelfde manier dat het in de berg door de tunnels en doorgangen beweegt die de stukken tussen het kreupelhout maken. Het is geen oplegging van de buitenkant voor die natuur, vóór een bepaalde habitat en stukken, maar het maakt deel uit van die wereld, het is ermee verbonden. In tegenstelling tot de voorbeeld hond, die van beschaving naar natuur gaat, de podenco is de natuur in zijn puurste staat, vandaar zijn onovertroffen jagerskwaliteiten.

Jagen in gebroken terrein, in zeer gesloten bergen of in braamstruiken is erg moeilijk, een uur werk van de podenco in deze landen is gelijk aan meerdere uren inspanning van de proefhond in de vlakte, offer waaraan we de hoge temperaturen moeten toevoegen . Het konijn is een heel sereen dier, dat zelfs bij het grootste gevaar koud bloed bewaart en daarom een ​​grote uitdaging voor de honden kan zijn. Wanneer de Andalusiër vindt dat het konijn is getransformeerd, blijft het onbeweeglijk, in spanning om te controleren of het stuk daar is verborgen. Als dat zo is, lijkt de staart een eigen leven te gaan leiden, met hoge snelheid naar links en rechts: het is een mechanische beweging, geproduceerd door de enorme nerveuze spanning waaraan de podenquillo wordt blootgesteld.

Plots ontstaat het kenmerkende ritme van de race en begint het jipiar te worden: het is de waarschuwingsschors die plaats zal maken voor een duizend keer herhaalde geschiedenis, het gevecht tussen het roofdier en zijn stuk. Draai de hond om de moordenaar op zoek naar het punt om aan te vallen, houd het lichaam gebogen en strek zich uit om de plaats bij te houden waar hij denkt dat het stuk is. Het komt meestal in de struik of braam aan de kant tegenover de jager zodat het konijn naar het geweer springt. Soms stelt de vaardigheid van de hond of de onhandigheid van het konijn de hond in staat om het stuk in de mond te dragen, maar meestal zal de hond een snelle race na het konijn ondernemen, enthousiast enthousiast kloppend.

Gisteren vrede, vandaag verwarring

Ik begon te praten over de late erkenning van de Andalusische podenco door de Royal Canine Society en hoe dat geen ongemak voor het ras betekende, dat vanwege zijn onbetwistbare nut door niemand anders werd verdrongen. Aangenomen zou worden dat na herkenning alles honing op vlokken zou zijn, maar dat was niet zo. Kort na de erkenning door de RSCE hadden we al twee tegengestelde raceclubs: aan de ene kant de eerste die werd opgericht, de Nationale Club van de Andalusische Podenco, opgericht in juni 1990, en later, toen de RSCE de race stopte voor Dissidence onder haar managers, de Spaanse vereniging van fokkers en fans van Andalusische Podenco en Maneto.

Het is verrassend om te zien hoe een race die duizenden jaren ongebreideld is gebleven, zodra het wordt aangeraakt door de zogenaamde officiële officiële cynophilia ’een horzel van geschillen wordt. Er is een duidelijke scheiding tussen gebruikers van jachthonden, de jagers en de cinefiele structuren, die in het geval van de Andalusische podenco zijn onthuld uit de eerste stappen voor zijn erkenning als ras. Vóór die erkenning riep de RSCE de Andalusische podenqueros herhaaldelijk op om met hun honden naar concentraties te gaan waar hun technici verantwoordelijk waren voor het standaardiseren van het ras. De Andalusische podenqueros reageerden op de oproep door een aanzienlijk aantal bij te wonen, maar met meer nieuwsgierigheid dan enthousiasme, omdat de man van de Andalusische landbouw al millennia lang weet dat er weinig te verwachten valt van wat persoonlijk werk zelf niet is. De cinefielen die uit Madrid die concentraties hadden bijgewoond om een ​​stoel te geven, waren verrast om de studenten van een oude wijsheid te zijn, die van de mannen die met Andalusische honden zijn opgevoed en gejaagd omdat de wereld wereld is.

Deze hond, de meest authentieke en echte van ons, worstelt vandaag nog steeds om een ​​kenmerk weg te houden van de bureaucratie van de rechtbank. Desondanks leeft het ras een goed moment, omdat het aantal goede honden, opmerkelijke dieren in zijn categorie, toeneemt, waarvoor niet alleen prestaties in het veld vereist zijn, maar ook om te voldoen aan de zoötechnische vereisten met betrekking tot zijn morfologie, karakter en opvoeding. De Andalusische podenco ziet de toekomst tegemoet met de zekerheid dat het aan de vraag is van een samenleving die vraagt ​​om complete jachthonden, waar functionaliteit niet ten dienste van schoonheid is gesteld.

(Tekst: Eduardo de Benito / Foto's: Archief)

Fysieke kenmerken van de Andalusische Podenco

De Andalusische Podenco Het heeft een robuuste en goed geproportioneerde body. Het wordt beschermd door een laag haar die zittend (lang en zijdeachtig), glad (fijn en kort) of Sardinië (lang en hard), wit, kaneel of een combinatie van beide kan zijn. Het hoofd is kegelvormig en zijn ogen zijn klein, licht barnsteen. De staart is gebogen.

Het kan worden onderverdeeld in drie maten, die zijn:

  • Groot formaat: met een kruishoogte tussen 54 en 64 cm als het mannelijk is, en van 45 tot 53 cm als het vrouwelijk is. Hij weegt ongeveer 27kg.
  • Middelgroot: met een kruishoogte tussen 43 en 53cm als het mannelijk is, en van 42 tot 52cm als het vrouwelijk is. Hij weegt ongeveer 16kg.
  • Kleine maat: met een kruishoogte tussen 35 en 42cm als het mannelijk is, en van 32 tot 41cm als het vrouwelijk is. Hij weegt ongeveer 8kg.

Het heeft een levensverwachting van 10-12 jaar.

Wat is je karakter

De Andalusische Podenco is, net als de rest van de Podenco's, gebruikt en wordt nog steeds gebruikt om te jagen, vooral konijnen en hazen. Om deze reden is het een hond die altijd alert, maar wie weet te allen tijde degenen die om hem geven te belonen. Het is daarom een ​​dier getrouw en evenwichtige die ook een uitstekend geheugen heeft.

Je kunt je zonder problemen aanpassen om in een appartement te wonen, maar je moet elke dag een wandeling maken en ermee spelen om gelukkig te zijn.

De Andalusische podenco is een dier dat, vanwege zijn grootte, kan leven zoals we hebben opgemerkt in appartementen, flats, ... in korte, vrij kleine huizen. Maar het is heel belangrijk dat, naast basisvoedsel, vaccinatie en trainingszorg, je laat hem elke dag sporten omdat hij veel energie heeft. Als u dat liever hebt, kunt u zich aanmelden voor een hondensportclub, zoals behendigheid of disc-dog, waar u naast fit te blijven leren omgaan met andere honden en mensen, naar uw verzorger luisteren en hem volgen.

Bovendien je gezondheid is erg goed. Puede tener, como cualquier otro perro, algún que otro resfriado o sentirse mal en algún momento, pero nada que no se pueda prevenir -al menos, en gran medida- con un buen plan de vacunación, una comida de alta calidad que no lleve cereales, ejercicio diario y cariño.

Andalusische Podenco

De Andalusische Podenco is een dier dat door zijn geur en zijn ontwikkelde jachtinstinct in staat is om met totaal succes het hoofd te bieden, van het zoeken naar het konijn in de braamstruiken tot de harde greep van het wilde zwijn, door het verzamelen van eenden in het water. Als we aan dit vermogen de buitengewone behendigheid en weerstand toevoegen die het kenmerken, worden we geconfronteerd met een uitzonderlijk begaafd dier om te jagen.

OORSPRONG: Spanje

PUBLICATIE VAN DE ORIGINELE GELDIGE STANDAARD: Maart 1992

R.S.C.E CLASSIFICATIE: 5e groep. Jachthonden sectie.

BESCHRIJVING: De Andalusische Podenco is een ras dat drie verschillende maten heeft en hierin zijn er drie verschillende haarvarianten. De maten zijn:
Andalusische Podenco groot formaat.
Andalusische Podenco middelgrote.
Podenco Andaluz Girl Size.

Wat het haar betreft, dit kunnen drie soorten zijn:
Sardisch type (hard en lang).
Sedentair type (zijdeachtig en lang).
Gewoon type (kort en dun).

ALGEMEEN ASPECT: Het is een harmonische hond, compact, zeer rustiek en goed in balans.

TEMPERAMENT / GEDRAG: Van grote intelligentie, adel, gezelligheid en altijd alert. Van eerlijke reacties tot stimuli die een levendig en evenwichtig karakter aangeven. Zeer aanhankelijk, onderdanig en loyaal aan de eigenaar, maar hij verbreekt deze link ondanks oneerlijke straf. Dit alles geeft het een grote capaciteit voor training.

Het is een hond geboren om te jagen, met een uitstekende neus en zeer resistent tegen vermoeidheid, is nergens bang voor, methodisch en snel in de zoektocht, met een vrolijke beat na het stuk, zowel in het grote spel als in het kleine, zijnde een uitstekende haar- en verenverzamelaar, hetzij in water of op ruig terrein.

HEAD: De Podenco Andaluz-hond is middelhoofdig, goed geproportioneerd en sterk. Van romp-piramidale vorm, zonder sterke depressie tussen schedel en gezicht, waarvan de beëindiging niet puntig is, maar eerder vierkant en snuit eindigend in een lichte subconvexiteit.

CRANIALE REGIO:

Schedelvorm: Subconvex.

Richting van de bovenste longitudinale assen van de schedel en snuit: in profiel, eerder samenvallend, een hoek van 18º vormend.

Bovenste contour: licht subconvex.

Schedelbreedte: minder dan zijn lengte met heel weinig verschil.

Vorm van de oppervlakkige bogen: niet erg uitgesproken.

Occipitale kamuitsteeksel: voorzichtig gemarkeerd.

"Stop" (mate van naso-frontale depressie): zacht en niet erg uitgesproken.

GEZICHTSGEBIED:

Truffel: afgeronde, middelgrote, wijd open neusgaten en honingkleur.

Snuit: Korter dan de helft van de totale kopomtrek. De diepte en breedte zijn vergelijkbaar. Neus frontaal profiel: recht, met zachte helling aan het distale uiteinde. Profiel en vorm van de onderkaak: recht.

Lippen: stevig, fijn, goed afgesteld en honingkleurig.

Kaak en tanden: vorm van de kaak: de kaak is goed ontwikkeld en begeleidt geleidelijk sterke kaken om een ​​robuuste en krachtige set te geven. Aantal en kenmerken van de tanden: 42 stuks en goed ontwikkeld. Positie van de snijtanden: in perfecte tegenstelling. Bijtpiro: in een schaar of pincet (bij voorkeur in een schaar).

Wangen. Vorm en uiterlijk: afgerond en zeer gespierd.

Ogen: klein van formaat en afgerond, van voren gezien. De plaatsing op een vergelijkbare afstand van de nek en de truffel, met een levendige, intelligente voorkant. Iris van variabele kleur tussen de verschillende honing- of hazelnoottonen. De richting van de opening van de oogleden gaat naar de basis van de oren. Pigmentatie van de randen van de oogleden in overeenstemming met de kleur van de truffel of vacht.

Oren: De plaatsing van het oor is van gemiddelde plaatsing, met brede implantatiebasis, energetisch verhoogd wanneer in aandacht. De vorm is driehoekig met stompe uiteinden. Het zijuiteinde van de basis valt samen met de buitenste ooghoek.

Nek: het bovenste profiel is bijna recht, middelgroot, cilindrisch, met brede inzet in het hoofd en de romp, en neigt een hoek van 45º te vormen met de longitudinale diameter van het lichaam. Van grote spieren en strakke huid die nooit dubbele kin vormt.

BODY: De bovenste lijn of dorsale lijn heeft een neiging tot horizontaliteit.

Kruis: Kenmerken: Kruis kleine prominente en brede nek inbrengen.

Rug: de bovenste lijn is recht, de spieren goed ontwikkeld. Aandeel rug- en nierlengte: rug / nierverhouding: 2/1

Lenden: lengte: kort. Breedte: breed. Spierstelsel: Zeer ontwikkeld.

Kruis: Contour: Licht afgerond. Richting: Licht hellend. Lengte: lang Breedte: Vergelijkbare afmetingen als lengte.

Borst: Lengte: de lengte en breedte van de borst lijken op de diameter van de borst. Thoracale kooidiepte: het is vrij diep. Vorm van de ribben: robuuste en licht gebogen ribben. Onderarm: breed, diep en sterk gespierd.

Buik: Bodemcontour: Verzameld. Buikvorm: de buik is afgerond en gespierd. Vorm van de buikplooien: het heeft geen plooien in de buik.

Cola:
Inbrengen: lage implantatie.

Lengte: deze mag de lengte van het spronggewricht niet overschrijden.

Dikte: gemiddelde dikte.

Rust in rust: sabelvormig naar de hakken.

Ga verder: Halvemaan omhoog, min of meer gesloten.

Beschrijving van de staart: sterk, bedekt met overvloedig haar, dat nooit een vlag vormt, tijdens de jacht beweegt het gelukkig, het snijdt nooit. Tegen het einde ervan hebben meestal een witte vlek de voorbeelden van kaneelkleur.

Ledematen

VORIGE LEDEN:

Algemeen voorkomen: Voorpoten van voren gezien: gemiddelde dikte, correcte aplombs en duidelijke spierontwikkeling. Voorpoten gezien vanaf de zijkant: armen van gemiddelde proporties vertoonden sterke spieren en harmonisch gearticuleerd met het schouderblad, zonder te verschijnen de ontmoeting gemarkeerd, brede ellebogen, prominent en evenwijdig aan het middelste vlak van het lichaam. Aandeel in verhouding tot het lichaam: goed geproportioneerd.

Schouders: Lengte: van gemiddelde verhoudingen. Kantelen: nauwelijks schuin. Spierstelsel: sterk. Kanteling van de scapulo-humerale gewricht: nauwelijks schuin.

Arm: lengte: gemiddelde lengte en duidelijke spierontwikkeling. Kenmerken en vorm van het bot: sterk.

Elleboog: positie en hoek van de elleboog: brede, prominente ellebogen en evenwijdig aan het middelste vlak van het lichaam, met open hoeken.

Onderarm: de lengte van de onderarm is evenredig aan de rest van de ledemaat en met sterke spieren. Kenmerken en vorm van het bot: sterk.

Karpers: breedte: dezelfde dikte als de onderarm.

Metacarpus: lengte: gemiddelde lengte en goed geproportioneerd. Breedte: van vergelijkbare dikte als de carpus. Positie of helling: bijna verticaal.

Voorvoet: vorm en kromming van de vingers: afgeronde voet, geen kat of haas. De kromming van de vingers is weinig uitgesproken. Bijna recht en sterk. De nagels zijn wit of bruin, breed en sterk. De pads zijn hard en bestand tegen lichte of bruine kleur.

NA LEDEN:

Algemeen voorkomen: goed evenwichtig, zeer sterk en met een grote spierontwikkeling. Achterbenen van achteren gezien: sterk en perfect loodrecht. Aandeel in relatie tot het lichaam: lang.

Dijen: Lengte: Lang, breed, met ontwikkelde spieren en dalen nauwelijks schuin af. De hoek van het coxo-femorale gewricht: ongeveer 110 graden.

Knieën: positie: gemiddeld-hoog. Femoro-tibiale gewrichtshoek: ongeveer 110 graden.

Poot: het is sterk, met een dikke calcaneale pees die snel van het scheenbeen scheidt om een ​​sterk ontwikkeld spierpakket te groeperen. Lengte: kort ten opzichte van de dij Positie: vrij verticaal. Botvorm en -kenmerken: sterk.

Sprong: Het is goed gehoekt, met dikke pezen en strak. Het is kort en ver van het land. Goed geproportioneerd met de rest van de andere botdiameters. Dikte: van vergelijkbare dikte als de middenvoet van achteren gezien. Hoek van het tibio-tarsinana-gewricht: van 150 tot 160 graden.

Middenvoet: Lengte: Zeer lang. Breedte: in achteraanzicht dikker dan het been. Positie: Verticaal

Achterste voet: de voeten zijn vrijwel hetzelfde als de handen, of iets meer open en langwerpig. Vorm: medium of kat of haas. Kromming van de vingers: vergelijkbaar met de voorkant, sterk met weinig kromming. De pulp (pads) zijn hard en resistent wit of bruin. Nagels zijn breed en hard, wit of bruin.

BEWEGING: De voorkeursbeweging in wedstrijden en tentoonstellingen is joggen. In de jacht wordt het snelle joggen afgewisseld met galop.

HUID: Het is medium dik, sterk, goed passend en zeer resistent, zonder plooien of rimpels in lichaamsdelen. Pigmentatie: de huid is licht gekleurd of in harmonie met de haarkleur.

FUR:

Lengte: steil of kort haar: 2 cm. met ± 1 cm. Hard of Sardisch haar: 5 cm. met ± 1 cm. Lang of zittend haar: 8 cm. met ± 2 cm.

Textuur: recht of kort haar is hard en zit. Hard of Sardisch haar dat aanvoelt, is sterk. Lang of zittend haar voelt zijdeachtig aan. In zowel het sedentaire als het Sardijnse type is de hond bedekt met overvloedig haar over het hele lichaamsgebied, en presenteert zichzelf iets korter op de ledematen en op het hoofd. Benadruk de afwezigheid van subhaar.

Kleur:
Basiskleur: de laag is wit of kaneel, of geïntegreerd in beide kleuren. De witte kleur bestaat in de varianten zilver, mat en ivoor, en de kaneel kan variëren van de heldere tot de verlichte kaneel.
Ondersteunde kleuren: kaneel en wit.
Niet-ondersteunde kleuren: de rest van de kleuren.

GROOTTE EN GEWICHT:

Kruis hoogte:

Groot formaat:
Mannetjes: 54-64 cm.
Vrouwtjes: 53-61 cm.

Middelgrote maat:
Mannetjes: 43-53 cm.
Vrouwtjes: 42-52 cm.

Meisje maat:
Mannetjes: 35-42 cm.
Vrouwtjes: 32-41 cm.

Groot formaat: 27 kg. ± 6 kg
Middelgrote maat: 16 kg. ± 6 kg
Meisjesmaat: 8 kg. ± 3 kg

Video: De galgos uit Sevilla (December 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send